Yoga tijdens je menstruatie, wat kan wel en wat niet?

Yoga beoefenen als je ongesteld bent, mag dat eigenlijk wel? Waar een krachtige power flow misschien niet datgene is waar je behoefte aan hebt, is een zachte yin flow misschien wel een verlichting van alle hormonale schommelingen die in je lichaam plaatsvinden. In dit artikel duiken we dieper in op alle do’s en dont’s rondom yoga en jouw menstruatie.

Mag je yoga doen als je ongesteld bent?

Ben je ongesteld, dan verandert er een hoop in je lichaam. Energetisch wordt het winter, je wilt je terugtrekken in een warme cocon. Je lichaam reinigt zich en daarom mag je vanuit de traditionele yogaleer geen yoga beoefenen zoals bij Ashtanga yoga. De vraag is ook of je dat moet willen als er zo veel gebeurt in je lichaam. Op je hoofd staan als je bloedt is niet perse heel erg prettig.

Gelukkig zijn er ook zachte yogastijlen zoals yin yoga of restorative yoga die wel geschikt zijn om te beoefenen als je menstrueert. In deze yoga vormen draait het om het loslaten van spanning in je lichaam en naar binnen keren. Je buik-en rugspieren hoeven dus niet extra worden aangespannen. In tegendeel! Je gebruikt extra props zodat jij je helemaal kan ontspannen op jouw fort van kussens.

Waar moet je op letten als je yoga beoefent tijdens je menstruatie?

Aller eerste is luisteren naar je lichaam het aller belangrijkst. Waar vraagt je lichaam om tijdens je menstruatie? Meestal is dat rust nemen en laat dat nou net iets zijn wat we ontzettend moeilijk vinden. Vaak moet alles sneller en plannen we alles vol. Laat je menstruatie een welkome pauze zijn van die dagelijkse druk. Geef je lichaam wat het nodig heeft.

Ook als je ervoor kiest om een yin yoga practice te doen, blijf luisteren naar je lichaam. Voelt een houding niet prettig? Ga niet toch door, omdat iedereen in die houding ligt. Geef het aan bij de docent, dan is er altijd een extra alternatief te vinden. Soms kan een extra kussentje al genoeg zijn. Blijf trouw aan jezelf en aan de signalen die je lichaam afgeeft.

Do’s en dont’s tijdens je menstruatie op de yogamat

Do: luisteren naar je lichaam
Alleen jij kan voelen wat wel of niet goed voelt. Respecteer deze grenzen van je lichaam, een mooie oefening om te oefenen met compassie. Zacht zijn voor zowel jezelf als je vrouwelijkheid. Jezelf verzetten tegen je menstruatie levert alleen maar meer strijd op. Geef je over aan de wijsheden en oerkracht van het vrouwelijk lichaam.

Do: gebruik props
Gebruik extra kussentjes en dekentjes om het jezelf nog gemakkelijker te maken in de verschillende yogahoudingen. Vooral een bolster of kussen in je onderrug kan daar net dat extra steuntje zijn waar je naar verlangt. Zie ieder kussentje maar als een klein cadeautje voor jezelf.

Do: heupopeners
Heupopeners kunnen ruimte maken in je bekkengebied om de energie daar weer te laten stromen. Denk dus aan een wide knee childspose, (lying) butterfly of caterpillar.

Dont: jezelf overvragen
Je hoeft niet te staan zweten in een handstand of downward dog als je lichaam vraagt om rust. Overvraag jezelf niet door van alles te moeten. Een paar dagen de yin kant opzoeken is een welkome boodschap in een leven waar we vooral gericht zijn op yang.

Dont: heupen hoog
Het is iets waar de meningen over verschillen maar ik wil het toch graag met je delen. Als je houdingen doet waarbij je heupen hoger zijn dan de rest van je lichaam kan het je krampen verergeren. Denk dus aan een down dog maar ook in de yin als je een kussen onder je heupen moet leggen voor een supported bridge. Voel zelf aan of dit prettig is of niet. Hoe voelt het als je uit de houding beweegt?Luisteren naar je lichaam is dus weer key.

Yogales voor jouw volgende menstruatie

Ik heb een yin yogales voor je opgenomen die speciaal in het teken staat van yin tijdens je menstruatie.

Yoga beoefenen tijdens je menstruatie kan dus wel maar doe het vooral rustig aan. Blijf goed ademhalen om in contact te blijven met je lichaam en forceer geen dingen die niet goed voelen. Bij heftige klachten kan het juist prettig zijn om lekker in bad te gaan ipv op de yogamat te stappen. Wil je dus toch yoga beoefenen? Kies dan een van de zachtere vormen zoals yin yoga of doe eens slaap yoga genaamd yoga nidra. Heerlijk om in bed te doen met een warme kruik.

Liefs,
Eline

Vorige
Vorige

10 Selfcare activiteiten voor in het weekend

Volgende
Volgende

Kamperen bij de gezellige mini camping Nessst in Doetinchem