Zonder schuldgevoel op vakantie als ondernemer

Als ondernemer heb ik jaren het gevoel gehad dat ik onmisbaar was in mijn eigen bedrijf. Mijn to-do lijst bepaalde of ik wel/niet vrij kon nemen. Hij achtervolgde me zelfs op vakantie. Het constante aan staan was uitputtend. Tot ik het inzicht kreeg: “Ik ben zo misbaar als dat ik mezelf maak.” Juist door echt vakantie te nemen, kon ik beter voor mezelf zorgen en werd ik een leukere ondernemer.

Hoe onmisbaar ben je?

Een paar maanden terug, realiseerde ik me: mijn bedrijf kan het prima redden zonder mij. Althans, voor een afgebakende periode zoals een vakantie. Het was mijn eigen belemmerende geachte en overtuiging dat ik 24/7 beschikbaar moest zijn die mijn vakantieplannen bepaalde. Er moest wel gewerkt kunnen worden!

Maar met roadtrip als vakantieplannen, ging dat natuurlijk niet op. Dus gooide ik het roer om en ontdekte ik dat mijn bedrijf niet verging omdat ik even vrij nam. Mijn doomscenario van boze klanten in mijn mailbox bleef uit. Ik had mezelf jarenlang onmisbaar beschouwd, terwijl dat absoluut niet zo was.

Selfcare in je vakantie: een positieve boost voor het ondernemerschap

Het nemen van een ‘echte’ vakantie geeft niet alleen fysieke rust, door niet de hele dag achter je bureau te zitten. Het is ook een kans om mentaal en emotioneel op te laden. Door uit je onderneming te stappen en aandacht aan jezelf te besteden, kan je jezelf eindelijk weer opladen. Selfcare is niet egoïstisch: het is een investering in jezelf als ondernemer en dus ook voor je eigen bedrijf.

Tijdens mijn vakantie merkte ik, juist door even ‘uit’ te staan, er een nieuwe creatieve stroom op gang kwam. Ik kreeg nieuwe helderheid over diverse projecten waar ik mee bezig was. Na de vakantie kwam ik terug met nieuwe ideeën en bovenal nieuwe energie om Selfcare School opnieuw te laten groeien. Juist door even afstand te nemen, kon ik alles in een nieuw perspectief zien. Ik werd een betere en leukere versie van mezelf, waardoor ik mijn ondernemerschap ook naar een nieuw ‘level’ kon tillen. Juist doordat ik buiten de lijntjes kon denken. Dat was me niet gelukt achter mijn bureau!

Vakantie als ondernemer, tips

Handige tips voor vertrek:

  1. Vergeet-me-niet lijstje: voordat je op vakantie gaat, maak een lijstje van dingen die je na de vakantie niet wilt vergeten. Het opschrijven helpt je om met een gerust hart op vakantie te gaan. Maar laat de druk om het direct op te pakken als je thuis komt los! Geniet van het hier en nu op je vakantie!

  2. Afschakelen: weet dat je niet altijd aan hoeft te staan. Herinner jezelf eraan waarom je ondernemer bent geworden. Niet om 50 uur per week te werken, maar meestal voor de vrijheid. Het nemen van een echte vakantie is een manier om die vrijheid te ervaren en in balans te blijven. Niet alles draait om werk!

  3. Vind je dit toch lastig? Stel jezelf de vraag: “Ervaar ik echte vrijheid als ik mezelf niet toesta om rust te nemen?”

Tips om als ondernemer van je vakantie te genieten:

↪ Out of office: ga niet dagelijks je mail checken, zet je ‘out of office’ aan en laat je klanten, collega’s of deelnemers weten dat je van een vakantie aan het genieten bent. Je mag het werk loslaten!

↪ Overweeg een VA: moeten er toch belangrijke taken worden gedaan? Overweeg dan om een Virtual Assistent, VA, in te huren. Zo loopt een deel van het werk door en kan je toch met een gerust hart op vakantie gaan.

↪ Verstop alles dat met werk te maken heeft: leg je laptop in een lade en je agenda in een kast. Zo haal je alle mogelijke verleidingen weg om toch ‘even’ aan het werk te gaan.

↪ Gun jezelf vakantie: geef jezelf de ruimte om te ontspannen en te genieten! Lekker even wat stoom afblazen.

Kortom, als ondernemer is het nemen van een vakantie en het werk loslaten, essentieel voor het ondernemerschap. Je kunt niet geven aan anderen, als je zelf leeg bent toch? Onthoud dat je zo misbaar bent als dat je jezelf maakt. Laat de druk van alle lijstjes los en geef jezelf toestemming om echt te genieten van je vakantie. Door te investeren in selfcare, kun je een energiekere en geïnspireerde ondernemer worden. Dus zet die ‘out of office’ aan, ontspan en geef jezelf de vrijheid om echt van je vakantie te genieten.

Vorige
Vorige

Zelfzorg leestips: inspirerende zelfhulpboeken

Volgende
Volgende

Plukgeluk in Utrecht: Bezoek De Glitter Gladiool Pluktuin