Zo creëer jij thuis je eigen yogastudio

Steeds vaker rollen we thuis ons yogamatje uit (zeker als je meedoet met de online yin lessen). Maar wat heb je allemaal nodig? En hoe creëer je het fijne gevoel dat ook hebt als je naar jouw favoriete yogastudio gaat?

De juiste plek

We zijn allemaal wel eens een yogastudio of yogaschool in gestapt waar jij je meteen op je gemak voelde, alsof je een klein beetje thuis kwam. Wat zorgde er voor dit gevoel? Was het de geur, het licht, de inrichting of iets anders? Het is vaak iets wat deze plek onderscheid van andere plekken waar je al eerder geweest bent.

Misschien kan je een aantal van deze elementen meenemen als je thuis de juiste plek uitkiest om je yogamat uit te rollen. Wil je in het avondzonnetje liggen of juist niet? Moet je ergens een gordijn ophangen zodat niet alle voorbijgangers naar binnen kijken. Misschien zet je er een kaarsje bij of een beeldje.

Het is ook prettig als je wat vrije ruimte naast je mat overhoudt. Zodat je niet meteen tegen de bank aan stoot als je in een flow zit of een prop moet gebruiken. Je mag letterlijk de ruimte innemen die jij nodig hebt. Dus misschien moet je een aantal meubels verschuiven of kies je toch een ander plekje in huis. Als je gaat zitten op je mat, dan wil je voelen dat het goed is.

Welke props heb ik nodig voor yoga?

Goed, vaak denken we dat we allerlei dure meditatiekussens, bolsters en blokken moeten hebben. In een yogastudio ziet dat er keer 20 heel mooi uit, maar thuis? Begin eens met wat je in huis hebt:

  • Kussens zijn echt je aller beste vriend, vooral in yin yoga waarbij we de asana’s langer vasthouden (lees hier alles over yin yoga) Je kunt ze overal voor gebruiken in alle vormen en maten. Platte kussens als meditatiekussen, lange kussens als bolster. Kijk wat er op de bank ligt!

  • Een fijn yoga dekentje is heel prettig voor shavasana om zo te voorkomen dat je heel erg afkoelt. Ook kan deze tijdens je yoga practice onder je knieën leggen als je gevoelige knieën hebt. Hoe meer props, hoe liever je bent voor jezelf.

  • Verder kan je natuurlijk sjaals gebruiken als riem, een boek als yogablok. Bijna alles kun je wel vinden in huis. Zo kun je zelf kijken welke prop je veel gebruikt en dan een keertje investeren in iets waar je heel blij van wordt. Het gaat erom dat jouw yogaplek fijn aanvoelt.

Accessoires

Als je de basis hebt kan je jouw yogaspace eventueel aankleden. Sommigen bouwen een klein altaartje maar dan in de breedste zin van het woord. Een tafeltje waar je een kaars op kan zetten of een schelp met Palo Santo om de kamer te reinigen als je klaar bent. Of een kristal dat je graag neer wilt leggen zoals een rozenkwarts.

Het kunnen ook hele andere non yogi dingen zijn natuurlijk zoals plantjes, mijn zolder staat er vol mee of een mooie quote die je dagelijks inspireert. Je kunt ook een dagboek neerleggen, lees hier meer over journaling. He kan helpen om je gedachten op papier te zetten al zijn het maar een paar woorden. Kortom, kleed het aan zoals jij wilt. Het is jouw feestje en je kan het keer op keer weer veranderen, niemand die het ziet.

Online yoga lessen

Er is natuurlijk een enorm aanbod aan online yogalessen. Gelukkig hoef je niet meteen een duur abonnement bij een yogastudio af te sluiten, YouTube heeft ook een enorm aanbod aan yogalessen. Of je kunt online een yogales volgen, ik geef iedere woensdagavond een yin les. Probeer eens wat verschillende stijlen uit, zo kom je vanzelf achter wat je prettig vindt.

Jouw eigen playlist

Om jouw yogales helemaal af te maken kun je jouw eigen playlist opzetten op de achtergrond. Zo maak je het jezelf extra comfy en knus. Muziek kan je enorm helpen om extra te ontspannen, vooral tijdens yin lessen of in shavasana kan een passend nummer je net even extra raken. Er zijn allerlei playlists te vinden voor iedere yogastijl of je kunt natuurlijk na een tijdje je eigen playlist samenstellen. Zo wordt jouw online yogales nog fijner.

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je een plekje vind in huis waar jij je op je gemak voelt. Misschien leg je wel een lekker schapenvel neer of zet je er een mooie foto neer om jezelf te herinneren aan een mooi moment. Yoga helpt je om van de buitenwereld langzaam naar binnen te laten keren. Voel wat jij nodig hebt en vergeet vooral niet te genieten. Het hoeft niet perfect.

Liefs,
Eline

Vorige
Vorige

Maak een happy list

Volgende
Volgende

Wat is selfcare? En hoe doe je dat dan, voor jezelf zorgen?