Zelfzorg in de herfst: 10 selfcare activiteiten voor het najaar

Waar je in de zomer nog bruist van de energie, heb je in de herfst vaak behoefte aan meer rust en me-time. De dagen worden korter en de lucht koeler. In deze blog deel ik 10 herfst selfcare activiteiten om dit nieuwe seizoen te verwelkomen en te omarmen. Dus pak een warme kop thee, wikkel jezelf in een warm dekentje en kom ontdekken hoe je de herfst kan verwelkomen als een seizoen vol rust en zelfzorg. 

1. Herfstwandelingen in de natuur

Het is niet langer snikheet in de zon, dus ideaal wandelweer. Geniet van de prachtige herfstkleuren in het bos terwijl je luistert naar de knisperende bladeren onder je voeten. Neem ook een moment om diep in en uit te ademen. De frisse en koele herfst lucht doet wonderen voor je drukke mind. 

2. Yoga of meditatie bij kaarslicht

Maak het knus en gezellig in huis met kaarsen (ontdek de goddelijke kaarsen van Overall Candle Co) en rol je matje uit. De herfst nodigt uit om naar binnen te keren, dus neem de tijd om te vertragen tijdens een yogales of meditatie. De drukke zomer mag je langzaam achter je laten. 

3. Pluk je eigen fruit in een boomgaard

De herfst draait om loslaten en oogsten. Breng een bezoek aan een boomgaard of fruitteeltberijf bij jou in de buurt om je eigen appels of peren te plukken. Vaak zit er ook een landwinkeltje bij, waar je losse streekproducten kunt kopen. Je proeft de aandacht en liefde die er in is gestopt. 

4. Duik de keuken in voor de lekkerste herfstrecepten

Met zelf geplukte appels, peren, pruimen of pompoenen kunnen heerlijke seizoensgerechten worden bereid zoals appelkruimeltaart of kaneelbroodjes. Alleen de geur van al die lekkere specerijen die samenkomen is al een selfcare momentje op zich! 

Zelfzorg activiteiten in de herfst

5. Houd een dankbaarheidsdagboek bij

De donkere dagen kunnen uitdagend zijn, zeker als je niet lekker in je vel zit. Houd daarom een dankbaarheidsdagboek bij, waarin je iedere dag kort opschrijft waar je dankbaar voor bent. Hoe zwaar je dag ook was, het kan helpen om iedere dag even stil te staan bij één ding dat wel goed ging. Het helpt je positiever te denken en stil te staan bij de allerkleinste momenten. 

6. Herfstige picknick

Vul een mand of tas met allerlei herfstige snacks zoals je versgebakken kaneelbroodjes of appelflappen. Vaak is de temperatuur op een mooie herfstdag ideaal voor een picknick in het park. Met een kleedje, een goedgevulde mand en thermosfles thee ga je op pad en geniet je van de schoonheid van alle herfstkleuren.

7. Laat je creativiteit los in de herfst

Wist je dat de herfst vaak inspireert tot creativiteit? Niet gek met alle betoverende bladeren, vooral als het ochtendlicht er prachtig doorheen schijnt. Laat je creativiteit de vrije loop door te schilderen, tekenen, knutselen, kleien, haken of breien. Misschien maak je een herfst mandala met verzamelde stokjes en bladeren buiten. 

8. Opruimen

Je huis opruimen mag ook zeker niet ontbreken in het lijstje van selfcare activiteiten in de herfst. Bij loslaten, hoort ook het loslaten van spullen. Neem de tijd om door je hele huis te gaan en spullen op te ruimen die je niet meer nodig hebt. Leg de zomerkleding weer weg of doneer je oude kleding. Juist door het opruimen en wegdoen, ontstaat er rust en ruimte. 

9. Digitale detox

Ga een dagje lekker offline, zet je telefoon uit en leg je computer weg. Geniet van een dag zonder afleiding om de overgang van het seizoen bewust in je op te nemen. Gebruik deze offline tijd om iets te doen van dit selfcare lijstje of duik op de bank met en goed boek of laat je meevoeren door de kalme tonen van de muziek. 

10. Heerlijke aroma’s

Stap in een warm bad waar je een aantal van je favoriete etherische olie aan toe voegt. Sinaasappel of rozenhout zijn heerlijke geuren voor de herfst. Laat jezelf lekker zakken en geniet van de herfstgeuren terwijl je volledig ontspant in het warme bad. 

Zelfzorg in de herfst draait dus steeds meer om het vertragen en tot rust komen. Ga aan de slag met een van deze selfcare activiteiten deze herfst om je te helpen dit nieuwe seizoen te verwelkomen en omarmen. 

Meer selfcare in de herfst?

Vorige
Vorige

Ontdek microavonturen: avontuurlijk leven buiten je comfort zone

Volgende
Volgende

5 Redenen waarom we houden van ochtendwandelingen