Ontdek microavonturen: avontuurlijk leven buiten je comfort zone

Voor avonturen hoef je geen bergen te beklimmen of met je backpack door Azië reizen. Avonturen beleef je ook dicht bij huis! Ga op micro-avontuur en stap buiten je comfort zone! 

Wat zijn microavonturen?

Microavonturen zijn laagdrempelige avonturen die je buiten je comfortzone brengen. Volgens de bedenker van microavonturen, de Britse avonturier Alastair Humphreys, draait het niet om de grootte van het avontuur, maar vooral om de mindset die je aanneemt. Avonturen beleef je namelijk overal, niet alleen als je een berg beklimt! Een microavontuur begint in je eigen achtertuin door daar je tent op te zetten en een nacht buiten te slapen.

De essentiele ingrediënten voor een microavontuur

  • Houd het simpel: leg de lat voor jezelf niet zo hoog dat je niet meer durft te vertrekken. Je wilt een gezonde dosis spanning voor je micoavontuur, niet verlamd raken door angst. Voor een microavontuur hoef je ook ver te reizen, het begint al in je eigen buurt.  

  • Een gezonde dosis spanning: een kleine kriebel in je buik voordat je van huis gaat is wat je zoekt. De stap is niet zo groot dat je thuis blijft, maar je voelt wel dat je iets gaat doen buiten je comfort zone. 

  • Ga de natuur in: een tent bouwen in je woonkamer met allerlei dekens is avontuurlijk als het regent buiten, maar voor mij is de natuur essentieel voor een microavontuur. Adventure awaits!

Een kleine toevoeging nog: een microavontuur hoeft niet een heel maandsalaris te kosten. Soms zie je microavonturen in de vorm van luxe weekendjes weg. Dat is niet waar het om draait. Houd het simpel, laagdrempelig en leuk! 

Mijn 5 favoriete microavonturen om uit te proberen

Wandel een nieuwe route

Wandelen is niet alleen een fijne manier om je hoofd leeg te maken, maar helpt je ook om meer in het moment te zijn. Een nieuwe route wandelen, haalt je uit je vaste routines en nodigt je uit om je nieuwe omgeving echt in je op te nemen. Als extra uitdaging, probeer eens niet te navigeren met een app op je mobiel, maar maak gebruik van een wandelgids zoals tijdens een Trage Tocht. Door te navigeren met behulp van een boekje word je nog bewuster van je omgeving.  

Geniet van een picknick onderweg, in ieder seizoen

Als je toch buiten in de natuur bent, pak dan uit met een picknick. Dit kan in de zomer op een picknickkleed met verse broodjes, maar ook in de winter kun je er een avontuur van maken door zelf een kop koffie te zetten onderweg. Gaan je kinderen mee op microavontuur? Neem dan een pannetje en gasbrander mee en warm chocolademelk op. Een bus slagroom blijft bij koude temperaturen goed in je rugzak. Dit zullen ze niet snel vergeten.

Ik denk nog steeds met een grote glimlach terug op de avonturen die ik als kind beleefde in het bos, waar we knakworsten of pannenkoeken aten. Het heeft veel indruk op me gemaakt, waardoor ik er nu nog altijd graag op avontuur ga. 

Verken de natuur vanaf het water

Beleef de natuur vanuit een geheel nieuws perspectief, namelijk vanaf het water. Vanuit een kano, sup of roeiboot kijk je op een hele nieuwe manier naar het landschap. Je ziet andere dieren en je tempo vertraagt. Leg onderweg aan bij een eilandje en maak daar een kleine picknick stop. 

Kamperen in je achtertuin

Ik herinner me nog goed hoe spannend ik het als kind vond om in de achtertuin te slapen met vriendinnen.  Maar ook als volwassene is dit ontzettend leuk om eens te doen. Je ervaart je eigen buurt dan op een geheel nieuwe manier. Extra leuk is het als je ook je eten in de tuin bereidt! 

Stook een vuurtje en maak s’mores! 

Vrijwel niets is zo avontuurlijk als het maken van je eigen vuurtje. Hak je eigen hout, probeer het aan te steken met een firesteel (of lucifers) en kom gezellig samen rond het vuur. Dit kan in je eigen achtertuin met een vuurschaal of op de camping waar vuur toegestaan is. Maak je microavontuur af met de ultieme outdoor snack: geroosterde s’mores! Maak een torentje van biscuit, chocolade en een knapperige marshmallow en het is echt genieten geblazen! 

Avontuur beleef je dus het hele jaar door, ben je op zoek naar een winterkampeerterrein? Op de website van Kampeer Meneer vind je een handig overzicht! Leg de marshmallows dus maar klaar!

Kies het microavontuur dat bij jou past, voel je vrij om deze avonturen aan te passen naar jouw eigen avontuurlijke smaak. Nodig vrienden uit of ga met je kinderen op pad. Met microavonturen creëer  je herinneringen die je nog jaren zullen bijblijven! 

Vorige
Vorige

Beleef de natuur met al je zintuigen tijdens de Senses Wandeling op de Veluwe

Volgende
Volgende

Zelfzorg in de herfst: 10 selfcare activiteiten voor het najaar