Wat doe je voor of na je yogales? Zo haal je het meeste uit je practice

Het beoefenen van yoga gaat verder dan alleen de houdingen op de mat. Hat gaat ook over de voorbereidingen voordat je de mat op stapt, en hoe je de rust die je tijdens de les hebt gecreëerd kunt vasthouden als je weer van de mat af stapt. In deze blog deel ik mijn inzichten over wat je kan doen voor en na een yogales om niet alleen je yoga practice te verrijken, maar ook extra diepgang kan geven. Zodat je aan het eind van je practice, de rust mee kan nemen in het dagelijks leven.

Wat doe je voor of na een yogales?

Voor de yogales: creëer de juiste sfeer

Voordat de yogales begint, gun jezelf 5-10 minuten om echt aan te komen in de ruimte, op je matje, om in de juiste stemming te komen. Of je nu online een les volgt of fysiek in een yogaschool, zorg dat je op tijd bent. Zodat je de tijd kan nemen voor het volgende:

  • Maak contact met de teacher: Ben je voor het eerst in een yogales of heb je ergens een blessure? Laat dit weten aan de teacher, dan kan hij/zij daar rekening mee houden.

  • Geur en setting: Doe je thuis yoga? Steek een wierookstokje aan of een geurkaars om een rustgevende sfeer te creëren. Gebruik een vaste geur, zodat je deze geur gaat herkennen als jouw yoga-geur. Je gaat zien dat je sneller ontspant bij het ruiken van deze geur!

  • Journaling: Dit kan zowel voor als na je yogales, maar neem eens de tijd om je gedachten op papier te zetten. Dit helpt je om je hoofd leeg te maken en je alvast voor te bereiden op de les. Achteraf zou je kunnen opschrijven wat je meeneemt uit je practice.

  • Alles bij de hand: Zorg dat je alle props oftewel kussens, blokken en dekens bij de hand hebt. Hierdoor hoef je tijdens de les niet meer op te staan en kan je rustig zitten of liggen in de tijd die je over hebt voordat de les begint.

  • Muziek: Als je thuis yoga beoefent, overweeg dan een rustgevende afspeellijst. Muziek kan je in de juiste stemming brengen en je helpen ontspannen.

    Dit is een van mijn favoriete playlists voor yin yoga

Tijdens de yogales: geniet van het moment

Tijd voor de yogales! Je hebt alles bij de hand en hebt rustig de tijd gehad om alvast aan te komen op je matje en te wennen aan je nieuwe omgeving. Tijd om mee te bewegen op de flow van de yogales en geniet van de rust die een yoga practice kan bieden.

Wat doe je na een yogales?

Na de yogales: zorg goed voor jezelf

Langzaam komt de yogales ten einde. Je rolt uit shavasana en wanneer de laatste woorden Namasté luiden, rol jij je matje weer op en stap je rustig weer van je mat af. Dit zijn stappen die je dan kan volgen voor wat extra zelfzorg na de yogales:

  • Water: Het is belangrijk om voldoende water te drinken na een yogales om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. Dit hoeven geen liters te zijn, een kopje thee is genoeg. Een warme kop thee kan helpen om het knusse gevoel na de les vast te houden.

  • Vertraag: Yoga helpt met vertragen, om in het moment te zijn. Probeer dit gevoel vast te houden door in alle rust je spullen op te ruimen en op je weg naar huis. Je hoeft niet direct in de derde versnelling te springen zodra de les is afgelopen. Laat je mobiel nog even liggen. Gun jezelf de tijd.

  • Journaling: Dwalen er nog gedachten door je hoofd of heb je nieuwe inzichten gekregen? Pak dan je journal erbij en schrijf ze op. Zo blijft het niet hangen en kan je weer verfrist je dag in.

  • Selfcare ritueel: Had je een lange en zware dag? Trakteer jezelf op een warme douche of ontspannen bad. Gebruik een lekkere olie of crème om een volledig selfcare ritueel te creëren.

  • Geef jezelf de tijd: Yoga is meer dan alleen de fysieke houdingen. Emoties en spanningen kunnen loskomen in of na de yogales. Geef jezelf de tijd om in alle rust na te voelen en doe het rustig aan.

Een gratis yogales voor jou!

Kan je op dit moment wel een rustmoment gebruiken? Dan heb ik een cadeautje voor je! Ontvang per mail mijn gratis selfcare yogales om thuis te kunnen genieten van de voordelen van yoga.

Samengevat: neem de tijd zowel voor als na je yogales om te vertragen. Je bent het waard!

Vorige
Vorige

5 Fijne ochtendrituelen voor een rustige start van de dag

Volgende
Volgende

De kracht van journalen voor een rustige en positieve start van je dag