De kracht van journalen voor een rustige en positieve start van je dag

Een goede start van de dag begint met een moment voor jezelf. Hoe jij je dag begint, zet namelijk de toon voor de rest van de dag. Journalen kan je helpen om je gedachten overzichtelijk te maken of om een intentie te zetten voor de dag. Een check-in moment voor jezelf dus. Gebruik deze journaling prompts voor de ochtend om je dag helder en vanuit rust te starten.

Een nieuw begin met journaling

Wellicht vraag je je af: wat is journalen eigenlijk? En hoe begin ik eraan?

Journalen is vergelijkbaar met wat je vroeger in je dagboek deed. Het was een vertrouwd moment, waarop je alles opschreef wat er in je omging. Nu we ‘grote mensen zijn’, vinden we dat dagboek met een slotje maar kinderachtig. Daarom kiezen we nu voor een mooi notitieboek en creëren we een rustig moment voor onszelf en beginnen we met schrijven.

Waarom journaling prompts zo handig zijn

Om je op weg te helpen, zijn journaling prompts erg handig. Ze geven je richting om te gaan schrijven (waardoor je niet eindeloos naar je papier zit te staren) en helpen je om een laagje dieper te gaan. Het nodigt uit om eens kritisch naar jezelf te kijken en te reflecteren op alles wat je doet.

kracht van journaling ochtend

Klaar voor de dag met focus op jezelf

Journalen is een fijne manier om je dag helder te starten, omdat je op dat moment je aandacht volledig op jezelf richt. Normaal gesproken begin je aan je dag en ben je vaak gelijk bezig met anderen. Externe prikkels zoals je mobiel, lijken alles te overschreeuwen. Maar door ‘s ochtends een moment te nemen om bij jezelf in te checken en bijvoorbeeld je uitdagingen op te schrijven, hoef je niet impulsief in het moment beslissingen te nemen. Jij hebt al opgeschreven wat je nodig hebt op je werk, wat je graag wilt ontvangen vandaag of waar je naar verlangt in en bepaald gesprek.

Geen tijd in de ochtend? Geen probleem!

Er is geen minimumtijd om te beginnen met journalen. Het kan zo krachtig zijn als een woord opschrijven als intentie zoals: rust, zelfvertrouwen, passie, kracht of doorzettingsvermogen.

Zelf schrijf ik de ene keer maar een paar regels, terwijl ik andere keren pagina’s vol schrijf. Ik kijk simpelweg naar wat er op dat moment in me opkomt en denker niet te veel over na. Blijf schrijven, zonder te stoppen, zodat je langzaam in een flow komt. Zo geef je jouw ego ook geen kans om in te breken.

Ben je bang om de tijd te vergeten? Zet dan een timer van 5 minuten. Daarna sla je jouw journal weer dicht en ga je aan het werk. Je zal zien dat zelfs een paar minuten journalen al een enorm verschil maakt in hoe jij je dat begint.

Krachtige journaling prompts voor een positieve start

Gebruik de onderstaande journaling prompts om je dag goed te starten:

  • Hoe voel ik me vandaag? Hoe voelt mijn lichaam? Hoe is mijn energie?

  • Waar heb ik behoefte aan vandaag?

  • Hoe kan ik ruimte maken voor rust?

  • Waar kan ik vandaag zacht zijn voor mezelf?

  • Waar kijk ik naar uit vandaag? Wat slurpt er enorm veel energie?

  • Hoe wil ik me voelen aan het eind van de dag?

  • Waar ben ik dankbaar voor vandaag?

Laat je gedachten vrij stromen

De kracht van het journaling zit hem in het blijven schrijven. Stop niet midden in een zin en begin niet opnieuw. Krassen en strepen is niet nodig. Laat al je gedachten maar eens op papier stromen, ook al zou je ze misschien nooit durven uitspreken. Wellicht verbaas jij jezelf over wat er ontstaat. Laat jouw journal een veilige plek zijn om steeds weer naar terug te keren. Creëer een fijn moment voor jezelf om aan de slag te gaan met deze ochtend prompts en begin je dag vanuit rust, helderheid en intentie.

Vorige
Vorige

Wat doe je voor of na je yogales? Zo haal je het meeste uit je practice

Volgende
Volgende

De energetische herfst: tijd voor oogsten, loslaten en zelfzorg