Het ultieme selfcare hitteplan: blijf koel en ontspannen deze zomer

Hete zomerdagen vragen om een nieuwe aanpak van je dagelijkse routines. Take it slow, is mijn motto tijdens deze dagen. Het is tijd om de versnellingen te vertragen en een tandje lager te zetten. Waarom? Zodat jij je hoofd koel kunt houden en je innerlijke kan bewaren. Daarom introduceer ik met trots: het selfcare hitteplan!

Het selfcare hitteplan is speciaal ontworpen om jou te helpen in de zomer, zodat je volop kunt genieten van de warme dagen zonder overhit te raken. Het is tijd om diep adem te halen, te ontspannen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Jouw selfcare heeft prioriteit!

Zelfzorg in de zomer

Het belang van selfcare tijdens de hete zomerdagen

De zomer brengt het element vuur met zich mee: denk maar aan de hitte en de zon. Kijk eens naar de natuur om je heen en je ziet dat alles in volle bloei staat. Met het mooie weer stroomt de agenda ook vaak vanzelf weer helemaal vol. Maar middenin al die gezellige barbecues en leuke activiteiten kan het ook te veel worden. Vooral wanneer de hitte eigenlijk vraagt om het rustig aan te doen. Daarom is selfcare extra belangrijk, zodat je niet volledig opbrandt door continu over je eigen grenzen te gaan.

Take it slow: doe rustig aan tijdens hittegolven

Je dagelijkse bezigheden kunnen plotseling als een zware opgave voelen wanneer de warmte toeslaat. Het is tijd om te vertragen, om het rustige ritme te omarmen. Je hoeft niet alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Neem de tijd om je taken één voor één te doen, en geef jezelf toestemming om te ontspannen.

Extra pauzes zijn en welke toevoeging om af te koelen en jezelf opnieuw je oplaadt. Ontspanning zorgt er namelijk voor dat je lichaam afkoelt. Dus waar wacht je nog op? Neem die pauze, je verdient het!

Zelfzorg op hele hete dagen

Zoek de natuur op: het verkoelende effect van de natuur

In de drukte van de stad is ontsnappen aan de hitte een uitdaging, maar de natuur is jouw toevluchtsoord. Hier is het vaak koeler, vooral ‘s nachts omdat de hitte niet blijft hangen. De natuur biedt uiteraard ook verkoeling door de schaduw van de bomen, een verfrissend briesje of verkwikkend water. Dus zoek de natuur op en geniet van de verkoelende oase!

Wat dacht je van een picknick in het park onder de bomen? Een verfrissende duik in een nabijgelegen plas/meer? Of een avontuur op een sup-board! Is de natuur echt niet binnen handbereik, dan is een watergevecht altijd een goed idee!

Yoga doen: verbinden met jezelf en je lichaam

Hoe meer je lichaam ontspant, hoe meer het afkoelt. Een van de redenen, waarom je ‘s avonds vaak halverwege de nacht toch onder een deken of laken wilt slapen. Yoga is een prachtige manier om je lichaam tot rust te laten komen. Geen zware inspanningen, maar zachte yin yoga houdingen om volledig te ontspannen. Vooral tijdens de hete dagen kunnen de frustraties hoog oplopen. Alles kost meer moeite, slapen gaat slechter en alles loopt even anders dan ‘normaal’. Met yin yoga kan je het rustige ritme omarmen en je hoofd wat laten kalmeren.

Probeer eens de houdingen zoals: butterfly, childspose, sfinx en reclining twist voor een verkoelend effect.

Cool down: tips om de hitte te verslaan

Helaas kunnen we niet de hele dag yoga doen en luieren bij het water, maar ik heb wel extra tips voor je om verkoeling te vinden binnenhuis:

  • Zet een verfrissend voetenbadje onder je bureau tijdens het werken

  • Vermijd warme maaltijden en kies voor koelere opties zoals overnight oats of een pastasalade.

  • Neem extra pauzes en trakteer jezelf op een lekker ijsje of groot glas limonade.

  • Spoel aan het eind van de dag jezelf helemaal af en raak de warmte kwijt met een koude douche!

Laat het huishouden ook even voor wat het is, alleen de plantjes verdienen wat extra aandacht tijdens deze hitte. Ook zij hebben dorst!

Blijf dus goed luisteren naar de signalen van je lichaam tijdens deze warme dagen. Vraag niet te veel van jezelf. onthoud dat iedereen zich vaak oververhit en ellendig voelt tijdens deze warmte, je hoeft je dus helemaal niet te verontschuldigen om een extra pauze in te lassen. Waarschijnlijk is het precies waar de ander op dat moment naar verlangt. Dus take it slow en geniet van een zomer vol selfcare!

Meer lezen?

Vorige
Vorige

Het recept voor de perfecte vegan fluffy pancakes voor jouw Selfcare Sunday!

Volgende
Volgende

5 Fijne ochtendrituelen voor een rustige start van de dag