Beginnen met yoga, hoe doe je dat?

Als je wilt starten met yoga vliegt de informatie je vaak om de oren. Met alle verschillende soorten en stijlen moet je toch al behoorlijk goed weten wat je wilt, wil je überhaupt beginnen. Misschien vind je het ook wel heel spannend om voor het eerst je matje uit te rollen en yoga te doen. Want ja, beginnen met yoga, hoe doe je dat?

Allereerst, hoera! Welkom op het prachtige yoga pad. Op de een of andere manier heeft yoga jou gevonden en is er een zaadje geplant waardoor jij op de mat wilt stappen. In het begin kan het best voelen als een intimiderende plek. Iets wat je dan kan onthouden is dat we allemaal beginner zijn geweest. Voor iedereen was de yogamat een spannende plek die langzaam een soort thuis is geworden. Gun jezelf de tijd en weet, yoga vind altijd een weg.

Waarom wil je yoga doen?

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te beginnen met yoga. De een wil leniger worden, de ander wil meer rust ervaren. Misschien wil je wel nieuwe mensen ontmoeten of juist een moment voor jezelf creëren na een lange werkdag. Het zijn allemaal vragen die meespelen bij het kiezen van de yogastijl die op dit moment het beste bij jou past.

Onthoud, hierbij is er geen goed of fout. Ieder lichaam is anders, ieder mens is anders. Yoga komt is zo veel verschillende soorten maar uiteindelijk is het allemaal yoga. We mogen loslaten dat de ene vorm of stijl beter is dan de ander. En ook ieder lichaam en iedere behoefte mag er zijn. Het is jouw yoga pad. Waarom wil jij yoga doen? Wat is de reden dat je op de mat stapt? Hoe wil jij je voelen na een yogales? Wat is jouw behoefte?

Welke vorm / yoga stijl past bij mij?

Er zijn allerlei verschillende soorten stijlen maar er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen yin en yang yoga stijlen.

Yang stijlen

  • Ashtanga: een dagelijkse practice gebonden aan een vaste serie van houdingen. Pittig!

  • Vinyasa: dit is de flow die we vaak zien en waar we aan denken als we aan yoga denken. Op het rooster wordt dit ook wel power yoga gen

  • Hatha: de klassieke vorm van yoga waarbij er ook flow is maar vaak wat rustiger is dan de vinyasa les. Een goede les om mee te beginnen dus.

Yin stijlen

  • Yin yoga: een zachte vorm van yoga waarbij je wat langer in de houdingen blijft om zo echt volledig te ontspannen.

  • Restoritive yoga: een vorm van yoga die helemaal gericht is op ontspannen met nog meer props. Echt gericht op herstellen.

  • Yoga Nidra: ook wel slaap yoga genoemd. Hierbij doe je geen fysieke oefeningen maar maak je een droomreis waar je nog wel wakker bent. Puur ontspannen dus!

Het is dus heel persoonlijk welke stijl je kiest en ik raad je vooral aan om verschillende lessen uit te proberen om te kijken welke yogastijl bij jou past. Misschien vind je na een lange dag een rustige yin les heel fijn om tot rust te komen maar begin je de dag liever met een vinyasa practice. Kijk wat voor jou werkt en wees lief voor jezelf. Iedereen is ooit beginner geweest, gun jezelf die tijd om alles uit te proberen en om hulp te vragen als je dit nodig hebt.

Tips voor jee eerste yogales:

  • Zorg dat je op tijd komt. Geef aan dat je voor het eerst meedoet en dat je het wellicht ook spannend vindt.

  • Trek kleding aan waar jij je comfortabel in voelt. Zo stap je met meer vertrouwen op de mat.

  • Vergelijk je niet met anderen. Je weet niet hoe lang degene voor je al yoga beoefent of wellicht hypermobiel is.

  • Gun jezelf beginner te zijn.

  • Geniet!

Live of online?

Dan is er ook nog de keuze of je live of online yoga wilt gaan volgen. Als je begint met een meer yang vorm van yoga zou ik je aanraden om live de lessen te volgen omdat je vaak nog zoekende bent met de houdingen. Zo kan de docent jou helpen waar nodig en kan je blessures voorkomen. Ook kan je na de les nog wat vragen stellen als je die hebt waardoor je uiteindelijk weet wat je doet. Yoga doe je met je hele lichaam, wees er zuinig op.

Zelf vind ik het heel fijn om yin yoga of yoga nidra thuis te doen, omdat ik dan lekker in mijn eigen bubbel kan kruipen en daarna vaak zo mijn bed in kan rollen (met Yoga Nidra lig je vaak al in bed dus dat is perfect).

De eerste keer naar een yogaschool gaan kan behoorlijk spannend zijn. Kies daarom de manier die bij jou past. Het is helemaal oke om eerst een aantal online lesjes te volgen en pas later de stap te zetten naar een yogaschool. Yogascholen zijn niet altijd even goedkoop. Uiteindelijk hoop ik dat je net zo kan genieten van yoga als ik. Voor mij is yoga het middel geworden om thuis te komen bij mezelf. De yogamat is echt mijn veilige plek geworden waar ik er helemaal mag zijn, no matter what.

Liefs,
Eline

Wil je gratis kennismaken met de kracht van yin yoga? Boek dan jouw gratis proefles!

Vorige
Vorige

Hoe ik weer leerde om voor mezelf te zorgen

Volgende
Volgende

De energetische lente: een nieuw begin