Balans op het water: supyoga in Amersfoort

Supyoga, oftewel yoga op een sup. Misschien niet de eerste activiteit die in je opkomt als je aan ontspanning denkt. Maar, wanneer je eenmaal rustig meedeint op het water, zul je ontdekken dat supyoga niet alleen ontspannend is, maar ook je connectie met de natuur versterkt.

Suppen op de Eem

Lees alles over supyoga

Wacht even, dus je doet yoga op een sup? Ja, inderdaad! Supyoga betekent simpelweg yoga beoefenen op een stand-up paddleboard, oftewel een sup. Deze boards zijn meestal opblaasbaar en gemakkelijk mee te nemen. In tegenstelling tot de dunne, harde boards die op surfplanken lijken, zijn deze opblaasbare ups stabieler om yoga op te beoefenen.

Laat je niet ontmoedigen door de ingewikkelde balanshoudingen die je online ziet. Met enkele kleine aanpassingen is supyoga juist een ontspannende manier om yoga op het water te ervaren. Het is handig om enige ervaring met suppen te hebben, zodat je vertrouwd bent met het vooruitkomen en sturen, maar uitgebreide kennis is niet nodig.

Voordelen van Supyoga:

Ben je nog niet overtuigd? Hier zijn enkele voordelen van supyoga:

  • Je werkt enorm aan je balans. Niet alleen als je op het board staat, maar ook als je van de ene houding in de andere beweegt. Alle spieren spannen aan om je in balans te houden!

  • Je versterkt daarmee dus ook je kracht, want je spant je vrijwel continu aan op hele andere manieren dan wanneer je yoga zou doen op de mat.

  • Je wordt soepeler en leniger als je dit vaker doet, omdat je verschillende stretches opzoekt in de yogahoudingen.

  • Je ontspant door het kabbelende water en de rustige yogahoudingen. Het is een moment om even uit je dagelijkse sleur te stappen.

  • Je gebruikt al je zintuigen in de natuur, wat een rustgevend effect heeft. Langzaam verdwijnen al die drukke gedachten naar de achtergrond en je wordt één met de natuur.

Supyoga in Amersfoort bij Eemsuppen
Supyoga in Utrecht

Supyoga is zowel voor de beginner als gevorderde

Supyoga is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren yogi's. Zoals in een reguliere yogales kun je elke houding aanpassen aan je eigen niveau, en jij bepaalt je eigen grenzen. Als je niet op één been wilt staan, kun je ook je hak voorzichtig optillen. Ook als je al een ervaren supper bent, is supyoga een mooie toevoeging om je ervaring op het water te verrijken. Neem de tijd om te vertragen en van je omgeving te genieten.

Mijn ervaring bij Eemsuppen in Amersfoort

In de stad kun je een oase van rust vinden bij Eemsuppen aan de Eem in Amersfoort. Het golden hour, werd het decor voor de supyoga toen ik samen met Hesther, de eigenaresse, en een groep enthousiaste deelnemers het water op nam. Na een korte meditatie om te wennen aan het deinen van het water, was het tijd voor de yogales. Waar ingewikkelde houdingen werden verwacht, maakte ik ruimte voor rust en ontspanning

Zachte cat/cow-bewegingen, child's pose, en sleeping swan - houdingen uit de yin yoga, nu op een sup. Om juist met de ondergaande zon, in de stilte van de avond te zakken. De les werd afgesloten met een magische shavasana waar iedereen zich langzaam kon laten meewiegen op de zachte golven.

Yoga op het water, supyoga Amersfoort

Wil je supyoga ook ervaren?

Zoek een subschool bij jou in de buurt of huur een subboard en probeer vertrouwde houdingen. Begin simpel en bouw het vanuit daar op. Misschien begin je in een childspose en probeer je dan een downward facing dog. Wees voorbereid om in het water te vallen door te zorgen dat je waardevolle pullen in een waterdichte zak zitten of op de kant. OP het water weet je het maar nooit!

Supyoga in Amersfoort?

Woon je in de omgeving van Amersfoort? Plan dan zeker een bezoek bij Eemsuppen aan, jawel De Eem. Hier kun je zelf een board huren, je eerste beginnersles nemen of meedoen aan mooie activiteiten. De zomeragenda staat vol met waterplezier, van supyoga tot handpanconcerten op het water. Misschien zie ik je daar binnenkort!

Vorige
Vorige

Stap voor stap gids voor het maken van een vision board

Volgende
Volgende

Zelfzorg leestips: inspirerende zelfhulpboeken