Alles wat je moet weten over online yoga: tips en voordelen

Om voor het eerst naar een yogales te gaan, moet je soms een drempel over. Doe ik het wel goed? Kan ik wel yoga beoefenen? Maak de stap voor jezelf kleiner en begin met een online yogales. Rol je matje uit vanuit het gemak van je eigen huis. Geen snurkers om je heen, maar er zijn nog meer voordelen en tips die ik graag met je deel. 

5 Voordelen van online yoga:

  1. Super laagdrempelig: vanuit het gemak van je eigen woonkamer open jij op je laptop een online yogales. Je hoeft nergens naar toe, hoeft met niemand rekening te houden en kan gewoon je pyjama aanhouden! 

  2. Altijd beschikbaar: waar je ook bent, met een online yogales kun jij overal je matje uitrollen. Ook op vakantie heb jij jouw moment voor jezelf altijd bij je.

  3. Geen pottenkijkers: thuis kom je niet toevallig jouw collega tegen of priemende ogen van je buurvrouw. 

  4. Geen snurkers: vrijwel altijd is er iemand die toch in slaap valt en begint te snurken. Kan gebeuren, maar is soms knap irritant als jij daar vlak naast ligt. Thuis heb je hier geen last van, tenzij je jezelf wakker snurkt ;)

  5. Direct naar bed: ben je volledig ontspannen na een yogales, moet je nog door de drukte van de stad naar huis fietsen. Thuis, rol jij zo van je yogamat je bed in. Heerlijk!

Wat heb ik nodig voor een online yogales?

Naast een yogamat, kussentje en laptop om de les op af te spelen heb je vaak niet meer nodig. Voor yin yoga, vind ik een extra dikke yogamat erg fijn. Een deken kan fijn zijn om onder te kruipen in savasana, om dat extra gevoel van geborgenheid te creëren. Neem de laptop oplader mee voor de zekerheid, zodat je niet het halve huis hoeft te doorzoeken als je laptop middenin de les uit dreigt te vallen. 

In de yogaschool liggen vaak veel materialen om te gebruiken zoals bolsters, meditatiekussens en yogariemen. Maar die kun je thuis ook prima vervangen door kussens, boeken, opgerolde dekens, sjaals etc. Vaak zie je in online yogales dat hier al rekening mee is gehouden.

Welke soorten online yogalessen zijn er? 

Als je een online yogales wilt volgen, heb je eigenlijk twee opties:

  • Een online yogales via YouTube: voor ieder moment van de dag kun jij hier wel een yogales vinden, maar het kan ook een oerwoud zijn om in te verdwalen. Het is soms even zoeken tot jij een favoriet account hebt gevonden in een yogastijl die aanspreekt. 

    Vanavond je matje uitrollen? Dit is een fijne yogales voordat je naar bed gaat.

  • Een live online yogales vanuit een yogaschool: soms bieden yogascholen ook een livestream aan of online bibliotheek vanuit de yogaschool. Hierdoor is de kwaliteit van de lessen vaak hoger, omdat dit vaste docenten uit de yogaschool zijn. Heb je een fijne yogaschool in de buurt, maar kan je hier niet heen? Dan is dit een fijne optie om te onderzoeken. Mijn favoriete yogaschool met een online aanbod is De Nieuwe Yogaschool.

Heb ik mijn camera aan of uit in een yogales?

Dit verschilt enorm per docent en yogaschool, maar vaak heb je jouw camera uit. Alleen de camera van de docent is aan, zodat je alles goed kan volgen. In corona tijd, deden deelnemers de camera nog wel eens aan voor een extra gevoel van verbinding. Als je een yogales via YouTube volgt, heb je natuurlijk helemaal geen camera nodig.

5 Tips voor een online yogales

  1. Bewaak je eigen grenzen: in een online yogales is er een docent die met je meekijkt of je houdingen corrigeert. Let dus goed op jezelf en forceer niets. Het verschil zit hem in groene pijn, waar je wat spanning en ongemak kan ervaren. Dit is vaak de rek die op de spieren komt te staan. Of rode pijn, een scherpe en stekende pijn. Een pijn van bot op bot of het signaal dat je te ver gaat. Blijf dus goed voelen in je lichaam dat de pijn niet te ver oploopt. 

  2. Trek kleding aan waar jij je comfortabel in voelt: in een yogales hoef je geen strakke sportlegging en croptop aan als dit voor jou niet fijn is. Een loszittende broek en hoodie kan ook fijn zijn om aan te hebben. Al trek jij je pyjama aan. Zorg dat je iets draagt wat goed voelt, waardoor je ook makkelijker meebeweegt op de flow. 

  3. Zorg voor voldoende ruimte: niets is zo vervelend als je met je arm onder de bank ligt of je hoofd tegen de tafel aan stoot. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om je matje uit te rollen. Dat ligt een stuk comfortabeler en zie je ook niet al het stof dat onder de bank ligt ;)

  4. Drink voldoende water: tijdens een yogales kunnen er veel afvalstoffen vrij komen. Zorgt dat je na een yogales altijd voldoende water drinkt of een warme kop thee. Zo verleng je het moment voor jezelf en spoelt alles weer goed door. 

  5. Laat je niet afschrikken: een yogadocent oefent vaak al jaren yoga. Laat je niet afschrikken door houdingen die intimiderend zijn of als het jou nog niet lukt. Onthoud dat we allemaal maar mensen zijn en 95% van die mensen er niet uitziet zoals de yogadocent of yoga modellen die we online zien.

Gratis online yogales voor thuis

Zin om vandaag jouw matje uit te rollen? Deze yin yoga les is fijn om spanning los te laten en weer met beide benen op de grond te komen staan. Een fijn moment voor jezelf na een lange dag werken of om het weekend mee te beginnen.

Wil je meer online yogalessen volgen? In het Flow, yoga & meditatiepakket vind je een online yogales voor ieder moment van de dag. Bekijk hem waar en wanneer jij wilt!

Vorige
Vorige

Wat is selfcare? En hoe doe je dat dan, voor jezelf zorgen?

Volgende
Volgende

Journaling: de kracht van het schrijven