Neem jezelf mee op date, ga op solo date!

Bij het woord 'date' denken we vaak aan een romantisch uitje met een speciaal iemand. Maar heb je er ooit aan gedacht om met jezelf op date te gaan? Het is een prachtige vorm van zelfzorg waarbij je jezelf op de eerste plaats zet. Je stapt uit je dagelijkse routine en maakt tijd vrij voor je eigen verlangens. Een selfcare ritueel dat een vaste plek verdient in jouw agenda!

Op solo date

Wat is een solo date precies?

Een solo date, zoals de naam al doet vermoeden, is een date met jezelf. Tijdens een solo date bepaal jij wat je gaat doen. Je hoeft je niet aan te passen aan de wensen van anderen. Als jij bijvoorbeeld urenlang in een knus koffiebarretje wilt zitten met een grote kop thee en een goed boek, dan is dat precies wat je kan doen!

Tijdens een solo date investeer jij in de relatie met jezelf. Is deze relatie niet de belangrijkste die je ooit zult hebben? Het zorgt ervoor dat je leert luisteren naar je eigen verlangens en actie onderneemt. Hoe meer tijd je met jezelf doorbrengt, zonder de dagelijkse afleidingen, hoe beter je jezelf leert kennen. Het heeft mijn zelfvertrouwen en zelfredzaamheid enorm vergroot omdat ik zelf ging bepalen wat ik wilde.

Stop met aanpassen aan de ander

Tijdens een date met jezelf hoef je je niet aan te passen of compromissen te sluiten. Het is een kans om helemaal jezelf te zijn, zonder dat je rekening hoeft te houden met de verwachtingen of oordelen van anderen.

Herinner je je die keren dat je je aanpaste tijdens een date met iemand anders, bijvoorbeeld door geen toetje te bestellen of naar een film te gaan waar je eigenlijk niet enthousiast over was? Je wilde de ander niet afwijzen of teleurstellen, dus wrong jij jezelf in allerlei bochten. Tijdens een solo date is dat verleden tijd. Je hebt alle vrijheid om precies te doen wat je wilt.

Deze foto nam ik bij Bonnie in Arnhem tijdens mijn eerste solodate, wat een verwennerij!

Mijn eerste solo date

In mijn studententijd heb ik de eerste solo date in het leven geroepen. De term had ik ooit ergens in een tijdschrift gelezen en doordat ik net single was op dat moment, had ik geen zin om te wachten tot iemand anders met me op pad wilde gaan. Dus besloot ik mezelf mee uit te nemen.

Naast vele koppen koffie in verschillende koffiebarretjes, bezocht ik musea en besloot ik uiteindelijk zelfs een weekendje weg te gaan. Alleen. Ik boekte een Airbnb in Haarlem en nam mezelf mee naar de bioscoop, waar ik tussen de gepensioneerden zat te genieten van Miles Davis. Die avond bestelde ik een pizza in een pizzeria, en die herinnering bezorgt me nog steeds een grote glimlach. Ik voelde me zo stoer!

5 Ideeën voor een date met jezelf

  1. Alleen naar de bioscoop: Misschien dacht je altijd dat de bioscoop voor stelletjes was, maar kijk om je heen en je zult zien dat veel mensen alleen naar de bioscoop gaan, vooral bij overdag. Je hoeft geen compromissen te luisten. Je bepaalt zelf naar welke film je gaat en die bak popcorn is voor jou.

  2. Trakteer jezelf op koffie: Neem je favoriete boek of tijdschrift mee naar een knus koffiebarretje, installeer jezelf in een gezellig hoekje en bestel je favoriete drankje. Trakteer jezelf met lekkernijen zoals een plak bananenbrood, want vandaag is jouw dag.

  3. Bezoek een museum: Neem minutenlang de tijd om naar schilderijen te kijken zonder je te haasten. Niemand die zuchtend op je staat te wachten of naar je staat te staren. Er zijn veel prachtige musea in Nederland zoals het Kröller Möller Museum of Museum Voorlinden. Een groot voordeel, ze hebben vaak wisselende collecties, dus je kan nog eens terugkomen.

  4. Wandeling in de natuur: Vul een thermoskan met heet water en pak wat lekkere broodjes in. Tijdens een wandeling kom je tot rust en heb je de kans om na te denken. Misschien wil je je camera meenemen om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Onderweg kun je plaatsnemen op een bankje en genieten van je eigen meegebrachte picknick. Zo wordt je solo date een echt microavontuur.

  5. Geniet van een concert: Als er een muziek- of concertgebouw bij jou in de buurt is en je van muziek houdt, overweeg dan om alleen naar een concert te gaan. Niemand die je beoordeeld op je muzieksmaak, want iedereen om je heen luistert naar dezelfde muziek.

De eerste keer dat je alleen op pad gaat, kan het spannend aanvoelen. Begin klein, dichtbij huis, en bouw het langzaam op totdat je een groter zelfvertrouwen hebt ontwikkeld. Solo dates zijn ideaal om op te nemen in je selfcare routine. Ik ben benieuwd welke avonturen je gaat beleven.


Vorige
Vorige

Positieve affirmaties: krachtige zinnetjes die je leven veranderen

Volgende
Volgende

Beleef de natuur met al je zintuigen tijdens de Senses Wandeling op de Veluwe