Ken jij de Trage Tochten al?

In mijn zoektocht naar mooie wandelroutes in Nederland kwam ik de Trage Tochten tegen. Wandelroutes je wegleiden van de drukke wandelpaden en je uitnodigen om te vertragen. Met zo veel mogelijk zandpadgarantie zijn dit de pareltjes van de Nederlandse wandelroutes en ideaal voor een middagje zelfzorg in de natuur. 

Wat zijn Trage Tochten?

De Trage Tochten zijn wandelroutes voor de echte wandelliefhebbers. Wat deze routes zo bijzonder maakt is de zandpadgarantie. Dit betekent dat ze zo veel mogelijk over onverharde paden lopen, waardoor je kan genieten van rustige en onontdekte wandelpaden. Geen eindeloos gestap over betonpaden tussen de kinderwagens! Je gaat echt voor het wandelgeluk! 

Waar gemarkeerde routes vaak maar maximaal 5 kilometer lang zijn, varieren de Trage Tochten in lengte tussen de 10-20 kilometer. Hierdoor kan je als wandelaar  flinke afstanden afleggen en vermijd je de drukke parkeerplaatsen. Je loopt juist over smalle bospaadjes, langs de bosranden of over leuke bruggetjes. Inmiddels heb ik meer dan 20 routes bewandeld en op veel delen van de routes kom je nauwelijks een andere wandelaar tegen, waardoor je volop van de rust in de natuur kan genieten. 

Navigeren tijdens een Trage Tocht

Een opvallend kenmerk van de Trage Tochten is dat het geen gemarkeerde routes zijn. In plaats van paaltjes, navigeer je met behulp van een boekje met duidelijke instructies. Door het wandelen met een kaart en korte uitleg, ben je veel meer bewust van je omgeving en kom je meer in het moment. Het gaat vrijwel altijd goed, maar voor de extra gemoedsrust kun je ook een gpx-bestand downloaden. 

Persoonlijk vind ik de combinatie van het navigeren uit het boekje juist een leuke uitdaging. Je moet extra op je omgeving letten en bent daarom veel meer in het moment dan als je een lijntje op je scherm volgt of de navigatie instructies volgt van je luidspreker.

Mijn favoriete Trage Tochten op een rij: 

Je raadt het misschien al, de Trage Tochten zijn echt mijn favoriete wandelroutes geworden. Dus ik daag je uit om tijdens je volgende wandeling niet je mobiel erbij te pakken, maar een Trage Tocht uit te kiezen en op avontuur te gaan.

Vorige
Vorige

Een ode aan onze comfort zone

Volgende
Volgende

Maak een happy list