Top

Jezelf in allerlei gekke bochten wringen klinkt misschien niet heel ontspannend, maar je leert wel ontzettend veel van jezelf. Ik doe nu bijna een maand aan ashtanga yoga en het voelt enorm bevrijdend. Ik kom terug in balans door yoga.

Van poweryoga naar ashtanga yoga

In mijn poweryoga lessen voelde ik me altijd onhandig, wiebelig en totaal niet flexibel. Ik was vooral continu met anderen bezig, terwijl ik daar nou juist voor mezelf was. Dat riep natuurlijk de nodige frustratie op. Waarom kan zij wel haar been zo hoog houden en ik niet?! Ik was me aan het vergelijken en ik voelde me onzeker. Tijd om het over een andere boeg te gooien. Toen ik op stage werd aanbevolen om ashtanga yoga te gaan doen hakte ik de knoop door. Ik meldde me aan voor een beginnerscursus, terwijl ik eigenlijk geen flauw idee had wat het nu eigenlijk inhield.  

Die verrekte heupen van mij

Daar zat ik dan in de lotus houding. Misschien wel mijn meest gevreesde houding, want die vind ik dus extreem pijnlijk. Mijn heupen zijn veel te stijf en mijn knieën willen maar niet naar de vloer wijzen. Op zoek naar die speciale ademhaling die klinkt als Darth Vader. In, uit, in, uit… Ondertussen begon het zeer te doen in mijn rug en begonnen mijn benen te trillen. Hoe lang moest ik dit nog volhouden?

Uiteindelijk mocht ik de eerste zonnegroeten gaan doen. Eindelijk iets bekends! Echter werkt alles anders bij ashtanga yoga. Je volgt een vaste routine aan bewegingen die je uitvoert op je ademhaling. Ik kwam in een flow waarvan ik nooit gedacht had dat ik die zou meemaken. Ik was een met mezelf en werd niet meer afgeleid door de anderen die al veel verder waren om mij heen. Het was alleen ik, mijn ademhaling en de bewegingen. Wat heerlijk!

De primary series

Ashtanga yoga bestaat als eerst uit de primary series waarbij je 72 verschillende houdingen aanneemt. Deze leer je stapje voor stapje, in jouw eigen tempo. Mijn heupen moeten bijvoorbeeld eerst wat verder openen voordat ik aan de moeilijkere houdingen kan gaan beginnen. Dit kost tijd en vooral veel geduld. Iets wat ik normaalgesproken niet zo veel heb. Toch merk ik wel dat ik steeds meer een ben met mijn lichaam. Als ik al die vreemde houdingen aanneem voelt het alsof ik steeds een beetje verder kom. En ja dit doet soms verrekte pijn en wil ik het liefst mijn matje oprollen en naar huis gaan.

Maar toch kom ik terug. Terug om te oefenen met die eenheid van ademhalen, terug om te oefenen om bij de grond te kunnen en terug om weer een te zijn met mijn lijf. Want vaak ren ik zo hard in het rond dat ik totaal geen idee heb hoe ik me nu eigenlijk voel. Terwijl als mijn practice is afgelopen en ik op mijn matje lig onder een dekentje, dan voelt het alsof ik een ben. Ik voel me trots dat ik mezelf de tijd heb gegund om dichter bij mezelf te komen. Stapje voor stapje werk ik de serie door en leer ik de verschillende houdingen en kom ik in balans door yoga.

Met een beetje geduld en liefde voor jezelf, kun je zo veel over jezelf leren. Zo leerde ik meteen dat ik veel meer rust moet inplannen; anders raak ik uit balans. Dit zijn dingen die ik pas in de eerste maand van ashtanga yoga leerde. Ik ben ontzettend benieuwd wat ik de komende maand zal gaan leren.

Liefs,
Eline

Comments:

 • maart 21, 2019

  Wauw wat fijn dat yoga je weer in balans heeft gebracht! Heerlijk dat je tijdens de les alleen nog maar met jezelf en je eigen lichaam bezig bent. Mooi geschreven en ik ben ook benieuwd naar wat de tweede maand ashtanga yoga je gaat brengen! Liefs

  reply...
 • Annemiek

  maart 21, 2019

  Dit klinkt echt als een hele fijne vorm van yoga!

  reply...
 • maart 23, 2019

  Ah, wat leuk dat je een vorm van yoga hebt gevonden waar je, je lekker bij voelt. Ik ben zelf begonnen met Bikram yoga (wat ook heel gestructureerd is), maar vind Vinyasa yoga tegenwoordig veel fijner, omdat het vrijer en vloeiender is. Ik ben benieuwd hoe jou yoga-journey zich gaat ontwikkelen. 🙂

  reply...

post a comment