Top

De verbinding opzoeken met de natuur, dat hebben we het afgelopen jaar allemaal gedaan. Toch heb ik ook gemerkt dat ik de natuur ook een tijdje kwijt ben geweest. Dus hoe doe je dat dan, reconnecten met de natuur?

Sta open voor verwondering

Iedere dag heb ik het geluk dat ik met kinderen kan werken. Hun kinderlijke enthousiasme en ontdekkingslust openen keer op keer mijn ogen. Wat voor mij heen vanzelfsprekend is, is voor hen een hele nieuwe wereld vol ontdekkingen. Zo kan een lieveheersbeestje een geheel eigen leven gaan leiden en is een hommel de sensatie van de dag.

Als we goed om ons heen kijken, zien we dat de natuur overal is. Ja, ook in een drukke stad. Laat je verwonderen tijdens een wandelingetje door de buurt. Groeien er ergens bloemen tussen de tegels door, is er een klein gezamenlijk buurttuintje of misschien word je opeens gewekt door vogeltjes. Als je inziet dat de natuur overal om ons heen is, dan kijk je opeens heel anders tegen jouw eigen buurt aan.

Tijd doorbrengen in de natuur

Om te echt te kunnen reconnecten met de natuur is het natuurlijk van belang om er veel tijd door te brengen. En dan bedoel ik niet een half uurtje wandelen in het bos rondom de parkeerplaats. Nee ga eens een flinke wandeling maken van een paar uur. Word je bewust van de natuur die veranderd om je heen: wat voor landschap zie je, wat hoor je, welke planten groeien er of hoe voelt de grond onder je voeten?

Ook helpt het om wat langer stil te staan in de natuur. Om gewoon eens te observeren zonder dat daar een eindresultaat aan hoeft te zitten. Neem een kleedje mee naar het bos, ga eens rustig liggen en ga op in de stilte. Misschien zie je een vogel die takjes aan het verzamelen is voor haar nest of kruipen er verschillende soorten kevertjes langs je kleedje. Als je leert kijken in die stilte, ontdek je nieuwe dingen in de natuur waar je normaal geen aandacht voor zou hebben.

Slapen in de natuur

Mijn winterkampeer avontuur heeft mij al meerdere keren de ogen geopend. Opeens was ik overgeleverd aan de natuur. De natuur had zijn eigen plan. Het werd al vroeg donker, dus werd het tijd voor een kampvuur. Normaal doe je het licht aan, draai je de verwarming wat hoger of plof je lekker op de bank met Netflix. Nu moest ik hout hakken, het vuur aan krijgen en de rest van de avond blokken op het vuur gooien. Deze inspanning zorgde ervoor dat ik volledig in het moment werd gezogen. Ik moest er even voor werken, maar daardoor de voldoening des te groter.

Door een nachtje in de natuur te overnachten creëer je een nieuw soort bewustzijn. Als je ’s ochtends je slaapzak en tent openrist en je meteen midden in de natuur staat, voelt dat heel anders dan dat je een wandelingetje in het park gaat maken. Je hoort de vogeltjes kwetteren, samen met de natuur sta je op. Tijdens het koken van je thee water kijk je nog eens goed om je heen. Zo vaak zie je de natuur niet zo vroeg in zijn ochtend gloren. Ik voel me vaak heel nietig als ik in de natuur overnacht. Je bent weer dankbaar voor de luxe die we thuis hebben maar geniet ook van de inspanning die je moet leveren om jezelf comfortabel te maken in de natuur.

Leren over de natuur

Eeuwen geleden wisten we natuurlijk nog alles over de natuur. Welke bessen we konden plukken en welke kruiden belangrijk waren tegen bepaalde kwaaltjes. Maar ook welke vogels we om ons heen zien en welke sporen er in de grond te zien zijn. Deze kennis zijn we langzaam kwijt geraakt in onze steeds groter wordende steden. Toch is het belangrijk als je wilt reconnecten met de natuur om ook de juiste kennis te hebben. Om zo jezelf te kunnen redden in de natuur in tijd van nood, maar om er ook echt mee in verbinding te kunnen staan. In een kamer vol mensen wil je ook graag de anderen leren kennen, dat geldt in de natuur ook zo. Dus neem een kijkje in de boekhandel en kies voor jou de juiste boeken waar jij je in wilt verdiepen en ontwikkelen.

Dus kijk naar de natuur met een frisse blik, laat je betoverden door moeder natuur en leer wat de natuur jou te bieden heeft, maar bovenal geniet.

Liefs,
Eline

post a comment