Top

Een tijdje geleden maakte iemand de opmerking: “Tot nu toe hebben we een hele fijne vakantie.” Dat raakte me. De woorden ‘tot nu toe’ lieten me niet meer los. Hoezo tot nu toe? Je vakantie is toch fijn, waarom dan tot nu toe? Ga je er dan onbewust vanuit dat het gedoomd is te mislukken? Oftewel speelt onbewust pessimisme misschien toch een grotere rol dan jij denkt?

Als iemand je vraagt of je een pessimist bent, dan zal je heel snel nee roepen. Natuurlijk niet. Je bent toch positief ingesteld. Je doet leuke dingen, hebt een sociale kring maar als je extra bewust stilstaat bij je gedachtes, zijn die dan nog steeds zo positief? Natuurlijk is het ook het maatschappelijk verwachte antwoord. Pessimisme is not done. Niemand heeft zin in een zeurkous of iemand die altijd maar iets te klagen heeft. Dus natuurlijk ben je positief ingesteld… of speelt onbewust pessimisme toch een rol?

Vaak vertellen we eerst wat we gedaan hebben en komt daarna een opmerking van: “Toch wel jammer dat het regende.” Of misschien: “Het was gezellig, maar wat kan ze kletsen zeg.” Die tweede opmerking haalt het positieve eigenlijk onderuit. Ooit heb ik iemand horen zeggen: “Alles voor de maar is gelogen.” We hebben heerlijk gebarbecued, maar wel jammer dat ze geen stokbrood hadden. Terwijl je eigenlijk dus een fijne barbecue hebt gehad toch?

Laatst ben ik gaan wandelen en toen we in de auto zaten begon het te regenen. Tja, dan maar een regenjas aan. Die regen heeft helemaal geen afbreuk gedaan aan de prachtige tocht die we hebben gemaakt. Het was eigenlijk wel heel fijn. We hadden het bos voor onszelf, zagen het water verdampen van het mos en daarna begon als beloning nog heerlijk de zon te schijnen. Als ik mijn onbewuste pessimist naar boven zou laten komen, had ik misschien wel iets gezegd als: “Het was een hele mooie wandeling, maar toch wel jammer dat het zo regende.” Nee het was juist een heerlijke wandeling met wat regen waardoor het lekker rustig was. Zie je het verschil in mindset? Het negatieve van de regen blijft dan toch hangen in mijn boodschap, terwijl het een hele fijne dag is geweest. Net zoals het voorbeeld van de vakantie. Als diegene had gezegd: “Wat is het een heerlijk begin van de vakantie, ik kijk uit naar wat er nog komen gaat”, dan zou het een heel andere boodschap zijn geweest. Terwijl je nu eigenlijk zegt met ‘tot nu toe’ dat het gedoomd is te mislukken.

En laten we even eerlijk zijn, je hoeft echt niet altijd een optimist te zijn. Maar je kan je wel meer bewust worden van je gedachtes en de patronen die je daarbij creëert. Je hoeft geen oordeel aan je gedachtes te hangen, je kunt ze in alle rust observeren. Daarna kun je zelf ervoor kiezen of je ze wilt ombuigen of door bewust te spreken, meer optimisme in je leven te creëren. Jij bent de baas over je eigen gedachtes.

Liefs,
Eline

Comments:

  • juli 29, 2020

    Helemaal waar! Ik moet zeggen dat ik wel echt meer naar optimisme leun. Bij mij kan er zelden iets echt fout gaan of iets verpesten. Nog iets waarbij mensen hun pessimistisch kantje boven komt: als je een idee hebt voor iets. Veel mensen beginnen dan met ‘ja maar’. Oh daar kan ik het zo van op m’n zenuwen krijgen :p haha. Mijn vriend is ook best wel pessimistisch. Die zegt altijd dat iets niet gaat lukken of niet leuk zal zijn of dat het weer te slecht zal zijn. Ik ken hem ondertussen wel al tien jaar dus ik kan er wel mee om maar ik probeer toch vaak om zijn manier van denken wat om te buigen 😉

    reply...

post a comment