Top

Rondom het onderwerp ‘alleen wandelen als vrouw’ hangen toch nog heel veel stereotypes en angst. Ik wil daarom mijn solo hike ervaring delen, die de andere kant laat zien. Gelukkig zie ik steeds meer vrouwen die net als ik, ook alleen op pad gaan. Hopelijk raak je hierdoor geïnspireerd om ook de stoute schoenen aan te trekken, gewoon in je eentje.

Het idee om een wat langere solo hike te maken spookte al een tijdje door mijn hoofd. Toen ik tijdens een wandeling rondom Lage Vuursche het Voetstappenpad tegenkwam was ik al snel verkocht. Het was een duidelijk gemarkeerde route, dwars door de prachtige natuur en toch dichtbij een stad mocht er iets zijn. Door omstandigheden stelde ik de tocht een paar keer uit tot ik opeens een vrije dag over had, tijd om de wandelschoenen te strikken!

Nu zal ik maar meteen met de billen bloot. Ik liep de route per ongeluk verkeerdom. Ik had geredeneerd dat het een rondje was, dus het niet uitmaakt welke kant ik op liep. Dat maakt dus wel degelijk uit bij de bewegwijzering. Gelukkig had ik de route op mijn telefoon en besloot ik het zo te lopen. Ik maakte de afweging tussen 4 km teruglopen, dus 8 km langer lopen of toch door. Uiteindelijk ben ik blij dat ik die keuze had gemaakt. Ik besloot te vertrouwen op mezelf en daardoor groeide mijn zelfvertrouwen.

De eerste paar kilometers voelde ik me ook nog een beetje onwennig. Je navigeert opeens alleen door het bos, checkt de route vaker dan normaal en hebt opeens niemand om tegen te praten. Het enige waar ik tegenaan liep was dat ik die knop echt even om moest zetten. Dus ik besloot na 6 km mijn zitmatje op een boomstam te leggen en een theekransje te houden. Hier kwam ik helemaal tot rust, praatte ik mezelf nieuwe moed in en ging ik daarna optimistisch op pad. Ik voelde me goed!

Terwijl ik mijn route vervolgde probeerde ik vooral bij mezelf te blijven. Ik vond een eigen tempo, at al wandelend een snack zodat ik lekker in dat tempo kon blijven en genoot ik vooral van de prachtige natuur. De omgeving rondom Hilversum is zo divers, van bossen tot heide en langs prachtige meren liep het Voetstappenpad. Af en toe brak het zonnetje door en met een karamel snoepje ziet alles er sowieso beter uit. Neem van vooral eten mee waar je plezier van hebt, zo creëer je extra geluksmomentjes tijdens je wandeling.

Was het dan alleen maar fijn? Nee, ik werd op een gegeven moment omvergelopen door een hond die achter een andere hond aan ging. Het baasje werd een beetje boos, waarna ik hem toch even vertelde dat het niet de bedoeling is dat je hond zo als een idioot rond rent. Ja als hij niet los kan lopen, houd hem dan bij je. Zodra ik verder liep begonnen de tranen over mijn wangen tel open en kwam de spanning eruit. Ik was ook nog verkeerd gelopen, want ik had juist bij die man rechtsaf gemoeten. Mijn gevoelens mochten er even zijn, ik nam een paar diepe teugen adem en liep met een kleine omweg weer het pad op. Die dingen horen er ook bij, laat het er maar zijn, voel wat je moet voelen en herpak jezelf. Uiteindelijk maak alleen jij je wandeling.

Nu ik terugkijk op mijn solo hike borrelt er een enorm trots gevoel in me op. Ik heb mooi 28 km in mijn uppie gewandeld. Het mooie vond ik hoe stil mijn hoofd werd. Meestal begin ik dan te malen en te piekeren, maar nu viel er echt een stilte over me heen. Ik focuste me helemaal om de route en mijn omgeving. Ik moest lachen om een hond die in een modderplas sprong waardoor het een soort zwart wit hond werd haha. Ja, soms voelde ik me niet helemaal prettig als er allerlei mannen rondliepen. Maar ik onthoud vooral dat de meeste gekkies in de stad rondlopen. In de bossen voel ik me fijner dan als ik door de stad wandel. Natuurlijk hoef je niet meteen bijna 30 kilometer te gaan wandelen. Begin klein en kijk eens of je jouw route wat langer kunt maken, neem een thermosfles mee en maak er een feestje van. Laat je verbazen over hoeveel je stiekem kunt!

Mijn tips als je alleen op pad gaat:

  • Bereid je solo hike goed voor: zorg dat je weet in wat voor gebied je gaat wandelen, hoe lang je wandeling is, of er eventueel een horeca gelegenheid is enz. Zo ga je met een fijn gevoel op pad.
  • Routecheck: heb je de route in je telefoon staan, in een boekje of volg je paaltjes. Zorg eventueel voor een backup, zodat je altijd verder kunt wandelen.
  • Vertel iemand anders waar je gaat wandelen en stuur tussendoor eventueel updates. Toch bang dat er iets gebeurd? Deel je live locatie.
  • Loop met vertrouwen. Borst vooruit, glimlach op je gezicht. Maak jezelf niet klein of angstig. Jij mag er zijn.
  • Wandel niet met oortjes in of een koptelefoon. Zo hoor je andere mensen aankomen en ben je zelf meer bewust van je omgeving. Ook schrik je dan minder snel van een hond of ander dier.
  • Begin met een kleine ronde. Een rondje van een uur is genoeg. Wil je meer? Plak dan steeds een kilometer eraan vast. Zo oefen je met navigeren en verras je jezelf met de afstanden die je plotseling aflegt.

Wil je alles lezen over de toch en route, lees dan hier verder.

Liefs,
Eline

post a comment