Top

Het is lente! We hebben de wintertijd letterlijk achter ons gelaten, de temperaturen beginnen te stijgen en vooral de langere zomeravonden zijn in aantocht. Tijd voor een grote lenteschoonmaak. Niet alleen je huis is aan de beurt, nee deze moderne voorjaarsschoonmaak covert alles: van je koppie tot je telefoon.

Schrijf het van je af

Nu het nieuwe seizoen is aangebroken, is het ook tijd om afscheid te nemen van het oude. Schrijf daarom op wat je het komende seizoen achter je laat. Welke patronen wil je komende lente gaan doorbreken? Welke gewoontes wil jij gaan creëren? Wekelijks een yoga lesje doen, meer avondwandelingen of toch gaan freelancen? Door eerst richting te bepalen, heb je later een beter idee welke spullen nog bij je passen en wat niet. Je legt nu de basis voor de komende periode. Onthoud, jij mag er zijn.

Geef je spullen een tweede leven

Opruimen, je bent er goed in of niet. Meestal zie ik er zelf een berg tegenop, maar zodra ik eenmaal bezig ben ga ik als een speer en heb ik de vuilniszakken zo vol. Om alles nu naar de stort te brengen voelt toch niet meer zo heel goed. Daarom breng ik mijn boeken vaak naar een zwerfbibiliotheek, probeer ik meubels naar de kringloop af te voeren en zet ik oude elektronica zoals een speaker eerst op Marktplaats. We gooien dingen soms net iets te makkelijk weg, terwijl we iemand anders er vaak een groot plezier mee kunnen doen.

Haal groen in huis

Nu het zonnetje extra gaat schijnen gaan je plantjes ook weer opleven. Het voorjaar is een perfecte tijd om je planten te stekken maar je kunt ook op andere manieren groen in huis halen. Breng een bezoekje aan een pluktuin, adopteer een plant en geef hem een tweede leven of houd een stekjesruil met vriendinnen. Die pannenkoekplan van jou heeft inmiddels zo veel baby’s dat je de halve buur van stekjes kunt voorzien. Iedereen wordt blij van wat extra groen in huis. Al zijn het maar verse kruiden in een potje op je balkon.

Telefoon cleanse

Het hele jaar door verzamel je allerlei foto’s, filmpjes, muziekfragmenten, gifs en ga zo maar door. Kijk je er nog wel eens naar terug? Eens in de paar maanden is het heerlijk om een grote telefoon cleanse te houden. Ga door je foto’s, laat er een paar afdrukken en verwijder de foto’s waar je liever niet meer naar terugkijkt haha. Ook je homescreen kun je anders indelen, bijvoorbeeld door apps in mapjes in te delen. Zo houd je alles een stuk overzichtelijker en wil ik er om wedden dat je koppie ook meer tot rust zal komen.

Extra tips voor jouw moderne voorjaarsschoonmaak

  • Besteed extra aandacht aan je werkkamer, we besteden er tegenwoordig zo veel tijd. Haal je bureau/eettafel leeg en poets hem een keer grondig. Hang wat nieuwe fotolijstjes op voor nieuwe inspiratie, werk de losse draden weg. Hoe minder afleiding om je heen, hoe meer focus je zal hebben voor je werk.
  • Pak ook je laptop erbij, heb je jouw oude schooldocumenten er nog op staan? Of is het een doolhof in jouw mappen? Ga aan de slag, maak schoon schip. Je laptop zal je dankbaar zijn, maar jij ook de volgende keer dat je iets moet terugvinden.
  • Vergeet je keukenkastjes niet. Hoeveel koffiekoppen heb je nodig? Van welk servies word je heel erg blij en welke staan helemaal achterin je keukenkastje? Breng oud servies naar de kringloop, zo drink je altijd uit een mok die een glimlach op je gezicht tovert.

Dus zet een muziek je op, gooi je haar los en ga voor jouw moderne voorjaarsschoonmaak. Je zal zien dat het wonderen zal doen voor je productiviteit de komende periode!

Liefs,
Eline

post a comment