Top

De zoektocht naar geluk kan soms ingewikkeld zijn. Het is ook niet zomaar iets. Gelukkig zijn is een proces waarbij je keer op keer weer naar jezelf leert kijken, maar laat jij jezelf wel gelukkig zijn?

Een van de vragen die ik mezelf laatst stelde was: “Gun ik het mezelf om gelukkig te zijn?” Een vraag waar je misschien al snel antwoord op geeft. Tuurlijk mag je van jezelf gelukkig zijn, je bent gelukkig. Toch?

Terwijl ik een poosje over deze vraag mocht nadenken, keek ik een jaar terug in de tijd. Ik wist niet goed wat voor werk ik nu eigenlijk wilde doen, sportte ontzettend veel en was eigenlijk veel te streng voor mezelf. Mezelf even een halt toe roepen, met een boekje neerploffen en daar de hele middag blijven zitten… dat was er niet bij. Dan was ik lui of onsportief, in ieder geval alles behalve productief. En dat moest ik zijn. Productief. Alles uit het leven halen, koste wat kost.

Inmiddels is dat een soort levensmotto geworden, alles uit het leven halen. Pluk de dag zullen we maar zeggen. Maar niet meer ten koste van alles. Het afgelopen jaar heb ik mogen leren wie de echte Eline is. Ze kwam plotseling tevoorschijn en mede dankzij de lockdown durfde ik de eerste stappen te zetten in de richting van mijn droomleven. Ik schreef me opnieuw in bij de KVK zonder al te veel verplichtingen. Dat mijn eerste bedrijf niet meteen succesvol was betekent niet dat ik het niet opnieuw mag proberen. Een nieuw idee, een nieuwe insteek en vooral heel veel creativiteit.

Soms moet je je eigen grenzen over om jezelf gelukkig te laten zijn. Doorbreek je oude patronen of begin je aan iets nieuws. De kracht zit hem in het onderzoeken van die vraag: “Mag ik gelukkig zijn? Of wat maakt mij gelukkig?” De antwoorden op die vragen zorgen ervoor dat je die grotere vraag kunt gaan beantwoorden: “Gun ik het mezelf om gelukkig te zijn?” En nee dat is niet altijd een makkelijke vraag. Soms heb je wat langer de tijd nodig om een goed antwoord te formuleren. Het vraagt lef om diep naar binnen te kijken. En toch is het belangrijk. Zeg nou zelf, wie wil er nou niet kiezen voor zijn eigen geluk?

Zodra jij weet wat je nodig hebt om gelukkig te zijn of welke blokkades er zitten om gelukkig te zijn, pas dan kan je die eerste mini stapjes gaan zetten. Zo ging ik zelf alleen op pad met mijn racefiets, ontdekte ik Utrecht te voet, nam ik mezelf mee op koffiedate en stapte ik op mijn supboard. Dingen die mij gelukkig maken, maar die ik soms ook spannend vind. Een balans vinden tussen uitdaging en mijn comfort zone. Een balans tussen nieuw en oud. Spannend of vertrouwd.

Dus eigenlijk nodig ik je uit om jezelf een kritische vraag te stellen. Naar binnen te kijken en te voelen wat je voelt. Laat het er maar zijn en vanuit daar zie je wel wat er komen gaat. Het mooie is dat jij aan het roer staat van jouw leven. Jij bent de kapitein. Je hoeft alleen de koers nog maar te bepalen.

Liefs,
Eline

post a comment