Top

Uit je comfort zone stappen is eng, ook ik vind dat spannend. Toch stap ik regelmatig uit mijn vertrouwde comfort zone en ga iets nieuws doen. Hoe motiveer ik mezelf om dat te doen? Op deze manier gaat het buiten je comfort zone stappen jou ook lukken!

Laat ik beginnen met zeggen dat wat voor doel je ook hebt, het jouw eerste stappen zijn. Misschien is het voor de een heel groot, maar voor jou heel klein. Er zijn geen verkeerde stappen, je gaat iets nieuws doen. Dat is al super vet gaaf cool, realiseer je dat? Je gaat een stap zetten buiten je comfort zone, ik ben nu al trots op je.

Kijken naar binnen

Het eerste is meteen ook best wel spannend. Voordat je jouw eerste stappen gaat zetten is het goed om eerst even naar binnen te kijken. Wat is jouw comfort zone? Waar liggen je grenzen? Wat zijn je angsten die het oproept als je erbuiten stapt? Laat je je tegenhouden? Of is het al eerder gelukt? Heb je een prachtige succeservaring waar je aan kunt terugdenken?

Allemaal vragen om eens over na te denken. Dat hoeft niet heel lang, maar stel je wilt eens alleen gaan wandelen, een dagtocht alleen maken. Misschien wil je wel ander werk gaan doen. Of wil je eens een yoga les uitproberen. Allerlei keuzes die best spannend kunnen zijn.

Wat is jouw drijfveer?

Wat motiveert jou om buiten je comfort zone te gaan stappen? Waardoor lig jij ’s nachts wakker met het idee om iets nieuws te gaan doen? Als je dat goed weet, dan heb je een echte drijfveer gevonden. Die drijfveer kun je keer op keer afspelen in je hoofd als je het even spannend vindt. Of als je twijfelt. Dus waarom wil je dit doen?

Begin miniscuul klein

Soms zijn grote plannen vrij rigoureus. Ik schreef me ook heel spontaan in voor mijn mountainbike cursus, zonder daar uren over na te denken. Het voelde goed, spannend, maar uiteindelijk toch heel goed. Dit was best wel een grote stap, die je ook veel kleiner kunt maken.

Stel je wilt een opleiding gaan doen of ander werk. Wat is dan je eerste stap? Je kunt eerst van alles gaan uitzoeken, lijstjes maken met voors en tegens. Je kunt een kennismakingsgesprek plannen of eens ergens meelopen om te kijken hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Misschien is er wel een open dag online? Of zoek een oud-student van de opleiding. Zo zeg je niet meteen je baan of studie op, maar hak je het in kleinere stapjes.

Wil je liever op een ‘groot avontuur’? Begin dan thuis. Zoek de juiste spullen bij elkaar. Maak eerst een kleine wandeling en bouw de afstand steeds verder op. Ga eens ergens anders wandelen. Probeer te navigeren zonder telefoon. Wandel of fiets eens twee dagen achter elkaar, waar je misschien bij een vriend of vriendin blijft slapen. Wel vertrouwd, toch buiten je comfort zone. Misschien wil je wel een nieuwe sport uitproberen, doe dan eerst wat lesjes in je woonkamer. Dat verlaagt de drempel, maar zo probeer je het wel alvast uit. Wat het ook is, hak jouw doel in kleine stukjes.

Opeens is die stap niet meer zo ver

Je gaat merken dat zodra je al die eerdere stappen hebt gezet, de grote stap helemaal niet meer zo ver is. Je hebt al nieuw vertrouwen opgebouwd, je hebt je motivatie gevonden en kijk eens wat je al bereikt hebt?! Als je al die eerdere stappen hebt durven zetten, dan kun je die laatste grotere stap ook zetten. Jij gaat namelijk achter je dromen aan! Hoeveel mensen kunnen dat echt zeggen?

Wees dan ook trots op jezelf! Hoe groot of klein je stap ook is, jij mag er zijn. Jij bent het waard om nieuwe dingen uit te proberen. En ja, misschien kom je er wel achter dat het helemaal niets voor jou is. Of dat je jouw doel moet aanpassen. Hoe mooi is dat? Je hebt iets nieuws over jezelf ontdekt! Iets waar anderen misschien pas veel later achter komen. Buiten je comfort zone stappen is een proces, een eng maar prachtig proces. Als je daar een tijdje mee bezig bent, dan zal je merken dat je comfort zone ook opschuift. Dingen die je al eerder hebt gedaan zijn opeens niet meer spannend, nieuwe stappen durf je met meer vertrouwen te zetten, je bent gegroeid als persoon. En dat is het mooie van buiten je comfort zone stappen, het is altijd een avontuur.

Liefs,
Eline

post a comment