Top

Om te beginnen met wielrennen heb je eigenlijk niet zo veel nodig. De basic is natuurlijk een fiets, maar hoe ga je dan beginnen? Sinds kort heb ik een eigen wielrenfiets en deel ik mijn ervaringen als beginnend wielrenner.

Aller eerst moet ik er even bij vertellen dat ik tot nu toe geen fietservaring had. Ja ik fietste heel veel op mijn omafiets, ben wel eens gaan mountainbiken, maar lange fietstochten… ho maar. Wel heb ik hele schattige foto’s van mezelf in achterin een fietskar als baby toen mijn ouders op fietsvakantie gingen. Stiekem hoop ik dat het een beetje in mijn genen zit om te gaan fietsen, aangezien ze beiden nog steeds fietsen 😉

Waarom wil je gaan fietsen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: “Waarom wil ik gaan fietsen?” Is het omdat je altijd al van fietsen hebt gehouden en nu een stapje verder wil? Wil je af en toe in het weekend met je vriend kunnen gaan fietsen? Misschien heb je wel ambities om op fietsvakantie te gaan. Belangrijk om dit te weten, aangezien je dan het doel van je fiets beter kan bepalen. Is het voor erbij of ga je het serieus aanpakken?

Hierdoor kun je ook een inschatting maken voor jezelf qua prijs. Natuurlijk kun je kijken op Marktplaats of je ergens een goede tweedehands racefiets op de kop kunt tikken, niets mis mee. Maar als je echt een groter doel hebt is het uiteindelijk wel fijn om een eigen nieuwe fiets te hebben waarvan je 100% zeker weet dat alles in orde is. Onthoud wel, een racefiets is niet goedkoop. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties, maar als je nog niet zeker weet of je echt wil gaan racefietsen, kijk dan eerst even om je heen of je er misschien eentje kan lenen van iemand. Zo weet je zeker dat je hem niet na een half jaar nog steeds in de schuur hebt staan.

De fiets

Oké als je dan eindelijk je spaardoel hebt behaald en je klaar bent om je fiets te gaan kopen is het fijn om naar een goede winkel te gaan. Zelf heb ik heb gekocht bij Mantel in Utrecht. Een enorme zaak waar ze me ontzettend goed hebben geholpen. Op internet had ik eerst wat vooronderzoek gedaan. Dit zorgde ervoor dat ik niet helemaal overwhelmed door de winkel heen liep.

Voor de maat van de fiets wordt er gekeken naar je beenlengte. Er is een speciale formule voor maar ik zou vooral zeggen, testen, testen, testen. Uiteindelijk zijn de verhoudingen van jouw lichaam die bepalen of je lekker op een fiets zit, in combinatie met het afstellen van je zadel. Maak wat testrondjes door de winkel of buiten en kijk welke maat jij het fijnste vindt. Ik ben bijv. vrij klein, dus ik heb een wat kleiner framemaat. Geen probleem, zolang ik maar lekker zit.

In de winkel zullen ze ook allerlei technische dingen uitleggen zoals schrijfremmen, een carbon of aluminium frame, groepssets en schakelsystemen, maar laat je niet meteen gek maken. Houd je doel in je achterhoofd en bepaal zelf waar je in wilt investeren. Ga je heel veel en lange tochten maken, investeer dan in wat duurdere onderdelen. Anders zijn ‘standaard’ onderdelen ook prima. Onthoud dat ze nooit een slechte fiets zouden verkopen. Het is hun ‘sales’ taak om vooral te benadrukken hoe fijn de duurdere onderdelen zijn. Kijk vooral wat er mogelijk is binnen jouw eigen budget. En mocht je toch verslaafd raken aan het wielrennen, dan kan je later altijd nog investeren in een echte ‘next level’ fiets.

Gear

Het leukste deel! Het uitzoeken van alle accessoires. Uiteraard een bidonhouder en vergeet een zadeltasje met nieuwe binnenband niet. Je wilt niet zomaar langs de weg komen te staan. Wellicht kun je via YouTube wat oefenen (tip aan mezelf) zodat je zeker weet dat het lukt.

Natuurlijk kun je kiezen om klikpedalen op je fiets te zetten. Fijn als je niet meer van je trappers wilt schieten en vooral heel fijn om net wat extra in je flow te komen. Maar als je net begint, zijn gewone pedalen prima. Zo hoef je niet meteen ook nog te investeren in fietsschoenen. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

Handschoentjes vind ik zelf nog wel fijn om aan te schaffen. Dat is meer omdat ik snel zweethanden heb en zo heb je net wat meer grip aan je stuur. Ook dit is een persoonlijke keuze.

Vergeet een fietsbel niet! Het is o zo vervelend als je achter mensen fiets en je moet roepen om er langs te mogen. Je racefiets is vrij stil, dus mensen horen je niet altijd aankomen. Ook ga je wat harder dus perfect om iedereen in te halen. Dat geeft dan wel weer een heel goed gevoel!

Als cadeau heb ik een snelheidsmeter gekregen, waardoor ik kan bijhouden hoe hard ik fiets. Een hele leuke gadget die het uitdagender maakt en ik vind het vooral heel erg leuk om te zien. Je kan ook een houder kopen voor je telefoon, zodat je het daarop kunt bijhouden. Het is maar net wat je zelf prettig vind.

Routes

Op het internet zijn vele routes te vinden, dus ga vooral een middagje zitten om een leuk lijstje te maken van mooie routes in jouw omgeving. Je kunt ook de knooppunten app gebruiken (deze gebruik ik zelf). Hierin kun je je eigen routen samenstellen van knooppunt naar knooppunt. Mijn vriend heeft een houdertje waarop hij zijn telefoon kan klikken en dan vertelt de app vanzelf waar je heen moet. Vaak liggen we ’s avonds in bed al een nieuwe route uit te stippelen, dat is al deel van de lol.

Uiteraard kun je ook een fietsmaatje zoeken die al een eigen rondje heeft. Ga met je vader, moeder, vrienden, kennis of buurvrouw een rondje fietsen. Het is sowieso fijn als je iemand kent om daar eens advies aan te vragen. Hij/zij heeft vaak toch hele praktische tips voordat je van start gaat of kan diegene je even kort uitleggen hoe je precies moet schakelen. Het zijn kleine dingen, maar stiekem toch wel fijn om niet helemaal alleen te hoeven uitvogelen.

Have fun!

Dan is het tijd om de weg op te gaan. Kies niet meteen een hele winderige dag uit voor je eerste rondje. Dat was mijn eerste fout en de lol was er toen al vrij snel af. Ik moest nog wennen aan mijn fiets, voelde me ontzettend wiebelig en dan waaide het ook nog zo hard dat ik het gevoel had alsof ik ieder moment van de fiets geblazen kon worden. Geen succes dus.

Gelukkig was het de tweede keer wel heel mooi weer, we namen een picknickje mee en halverwege ploften we even neer. Uiteindelijk maakten we een route van 50 km en de volgende staat al weer gepland. In het begin is het even wennen, maar zodra je in die flow komt is het heerlijk om er op uit te gaan!

Vergeet je niet in te smeren en ik wens je vooral heel veel plezier met je eerste kilometers.

Liefs,
Eline

Comments:

 • april 17, 2020

  Wat een goede leidraad, die houd ik even bij. Vriendlief sprak af en toe eens om zijn oude hobby op te nemen en stelde voor om samen te gaan fietsen (dus inderdaad inclusief racefiets enal). Ik heb het plan nog niet afgeschoten, maar ik weet het precies nog niet zo goed. Ik vind fietsen wel fijn, maar wielrennen? Geen idee! Wat fijn te lezen dat het wel je ding is, 50 km in de benen, vind ik al echt indrukwekkend!

  reply...
 • april 19, 2020

  Grappig blogje met goede tips, ik was al een lange tijd geleden begonnen op een oude fiets, na een paar maanden kocht ik een goede fiets en zocht ik gewoon in de buurt fijne routes. Met dank aan Strava want daar kon ik goed zien hoeveel km enz, hoe hard en zo kon ik ook langzaam toewerken aan meer km en sneller fietsen.

  Maar ja nu moet ik straks over aantal maanden op nieuw beginnen haha. Ps als je nieuw bent is wel handig om rustige routes uit te zoeken als je klikschoenen hebt. 😉 mijn ervaring haha

  Heerlijk he fietsen! Ik mis het nu zo met al dit mooie weer.

  reply...
 • april 20, 2020

  Dit is echt precies waar ik aan toe was! Veel van mijn vrienden zijn nu super veel aan het fietsen dus het begint te kriebelen. Maar inderdaad waar begin je?! Fijn artikel!!

  reply...
 • april 21, 2020

  Heel fijn artikel! Mijn vriend houdt absoluut niet van fietsen, maar het lijkt mij heerlijk om lange routes af te kunnen leggen (en dan niet op mijn omafiets). Momenteel kan ik niet sparen, want ik heb geen inkomen, maar als dit wel weer het geval is, ga ik eens rondkijken. Ik las de tip om het boek ‘Vrouw & fiets’ te lezen. Dat ga ik als voorpret dan doen. Veel plezier met het fietsen!

  reply...

post a comment