Life

Hoe pak je dat aan, netwerken?

Iedereen benadrukt altijd het belang van een groot netwerk. Zo kom je aan klussen, maak je nieuwe vrienden en leer je heel veel van elkaar. Als beginnend onderneemster had ik echt geen flauw idee hoe ik dat moest gaan aanpakken. Toch heb ik wel een aantal hele fijne tips voor je!

Weet wat je waard bent

Dit klinkt heel simpel, maar kan oh zo moeilijk zijn. Zorg dat je weet wat je waard bent. Als jij niet gelooft in jouw bedrijf, waarom zou een ander dat dan wel doen? Je gaat niemand kunnen overtuigen als je niet vol passie achter je bedrijf staat. Beschrijf dus voor jezelf wat je doet, waarom je het doet en waarom ze juist jou moeten hebben. Waarom ben jij beter dan de anderen? Waarom ben jij het waard? Zodra je dit hebt uitgevogeld zal je dit veel sterker kunnen overbrengen en laat je een echte indruk achter. Zodra ik begin te vertellen, spreek ik vanuit mijn hart. Mijn ogen gaan twinkelen en ik krijg een glimlach op mijn gezicht. Dit is wat mensen onthouden waardoor ze me misschien later nog eens benaderen.

Die verrekte visitekaartjes

Visitekaartjes. Je vindt ze geweldig of vreselijk. Ik heb nog een beetje mixed feelings, maar ze zijn wel heel belangrijk. Of je ze nu gebruikt of niet. Zorg ervoor dat jij een hele duidelijke eerste indruk kunt achterlaten. Zo kan een on point Instagram pagina ook een heel goed visitekaartje zijn. Toch heb ik ze bijna altijd bij me, maar lijkt er soms maar geen eind aan te komen. Ik vergeet ze ook wel eens uit te delen dat ik achteraf denk, damn had ik hem maar meegegeven. Hierdoor kunnen mensen toch heel gemakkelijk nog even iets navragen, waarop jij weer kunt inspelen. Ook hebben sommige flexplekken ook een prikbord waar je jouw kaartje op vast kunt prikken. Zorg dus altijd dat je er eentje bij je hebt of zorg ervoor dat je jouw gegevens op een andere manier gemakkelijk kunt delen.

Netwerken hoeft niet moeilijk te zijn

Ik zag netwerken altijd als iets heel lastigs. Hoe deden die mensen dat toch altijd? Al die koffieafspraken komen toch niet uit de lucht gevallen? Tot ik zelf besloot om het initiatief te nemen. Gewoon reageren op een Insta stories kan soms al leiden tot een hele leuke samenwerking. Probeer dus niet te bang zijn om iemand te benaderen. Jij zou het ook leuk vinden als iemand jou benadert! Ga er dus gewoon open in en stel iets voor. Vertel wat jullie voor elkaar zouden betekenen, zodat de ander ook echt inziet wat de meerwaarde is van jullie koffiedate.

Natuurlijk kun je ook naar verschillende netwerkevenementen gaan. Persoonlijk heb ik dit nog nooit gedaan, maar staat wel op de planning voor 2019. Dan ben je echt je eigen visitekaartje en is het een super goede oefening voor jouw pitch. Op deze manier leer je anderen kennen en werk je meteen aan jouw netwerkskills. Wie weet wat voor leuke samenwerkingen hieruit voortkomen. Je moet even uit je comfort zone, maar waarschijnlijk vindt iedereen dit ontzettend spannend om te doen in het begin. Daarom is het juist goed om jezelf te blijven uitdagen en lekker in gesprek te gaan met anderen. Als je er hele gave contacten opdoet, is het zeker de moeite waard!

Heb plezier!

Het is zo leuk om nieuwe mensen te leren kennen! Iedereen heeft een uniek verhaal en dit vind ik altijd zo bijzonder om te horen. Ik word er vaak helemaal door geïnspireerd en krijg er energie van. Het geeft me motivatie om vaker te netwerken, want zo kan jij ook weer mensen verbinden. Dan maak jij jezelf echt nuttig binnen je netwerk! Op deze manier heb ik ook een extra goed excuus om naar dat nieuwe koffietentje te gaan of ik krijg hele goede tips voor de volgende keer!

Dus ga in gesprek met de ander, plan een koffiedate of ga naar die enge netwerkborrel. Je gaat vol nieuwe verhalen naar huis en je hebt jouw bedrijf weer op de kaart kunnen zetten! Of het nu iets oplevert of niet, je hebt jezelf laten zien en vanuit jouw passie verteld. Waardevoller kan het niet worden.

Liefs,
Eline

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply