Top

Als je voor het eerst gaat suppen schieten er allerlei gedachtes door je koppie. ‘Help ik val straks nog in het water. Hoe moet je gaan staan? Het ziet er altijd zo ontspannen uit maar dit?!’ Geloof me, dat hoort erbij maar met deze tips is het beginnen met suppen iets minder spannend.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Laten we beginnen met het grootste doomscenario dat je kunt bedenken. Het stormt, er komt een grote boot langs gesjeesd, je valt in het water, je kleren zijn nat, je moet weer op je supboard klouteren, het is nog een flink stuk terug naar waar je vandaan kwam, wat een nachtmerrie. Dit is misschien een van die scenario’s die je kan indenken, maar lijkt het ook maar enigszins op wat er met jou gaat gebeuren? Ja, je kunt in het water vallen. Maar je als je een extra setje kleding meeneemt is dit geen probleem. Bovendien ga je vaak alleen suppen als het echt mooi weer is. Dan ben je weer lekker afgekoeld. Ja grote boten zijn eng, maar de meeste (er blijven een paar aso’s tussen zitten) die remmen wel een beetje af als ze je zien. Zeker als je met een groepje bent. Wat is nu dan het ergste dat er kan gebeuren?

Laten we dan ook nog een andere angst bespreken, die bij mij wel een aantal keer door mijn hoofd heeft gespookt toen ik mijn eerste lesje boekte. Wat als ik niet kan blijven staan op mijn supboard? Nou, dan blijf je toch gewoon lekker op je knieën zitten. De afwisseling tussen zitten en staan vind ik zelf erg prettig, want het kan best vermoeiend zijn voor je benen, knieën en billen. Wat maakt het uit als je de eerste keer niet meteen kan staan. Op je knieën ervaar je het water op een net zo fijne manier als dat je staat. Bovendien vind ik het bijna makkelijker om zittend te sturen dan te staan. Probeer daarom niet te streng te zijn voor jezelf, het komt allemaal wel goed!

Beginnen met suppen? Ga met anderen mee!

Als je voor het eerst gaat suppen is het fijn om met een groepje mee te gaan. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de route die je wilt maken en waarschijnlijk zijn er ook anderen bij die het nog nooit gedaan hebben. Een groepje waar je veilig je eerste slagen kan maken op het water. Bovendien is het ontzettend leuk om elkaar aan te moedigen en iemand net dat extra duwtje te kunnen geven. Opeens ben je geen wildvreemden meer van elkaar maar adventure buddies.

Wees lief voor jezelf

Of je nu staat, zit, ligt, valt of plonst: wees lief voor jezelf. De eerste keer is altijd spannend, maar je gaat ook iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. Uit je comfort zone stappen is al een enorme sprong in het diepe. Het heeft tijd nodig om iets te leren. Probeer dus te genieten van het proces dat je bent ingestapt. Je mag nieuwe dingen gaan ontdekken, je kan nieuwe vaardigheden ontwikkelen, je ervaart de natuur op een hele fijne nieuwe manier! Jij kiest ervoor om voor jouw eigen geluk te gaan, om jezelf uit te dagen. Je mag ontzettend trots zijn op jezelf.

Geniet

De laatste tip is vooral probeer te genieten. De natuur ervaar je zo anders op een supboard. Je hebt geen peddels die tegen de rand van de kano aanslaan. Je kan echt heel dicht bij de natuur komen, ga maar eens rustig zitten op je supboard en kijk eens wat er allemaal onder je leeft. Waar je normaal op de kant naar het water kijkt, kijk je nu opeens tegen de kant op. Dat geeft een totaal ander beeld van landschappen. Het waterlandschap is heel bijzonder en om dat te ervaren in de stilte van je supboard, daar mag je echt van genieten!

Door te beginnen met suppen is er voor mij echt een nieuwe wereld open gegaan, dankjewel Paula (Supcoach) ’s Zomers geniet ik zo enorm van de rust op het water, maar tegelijkertijd ook van de sportieve inspanning. Ik ben heel benieuwd naar jullie, hebben jullie wel eens gesupt? En durven jullie het aan? Misschien gaan we van de zomer wel samen het water op!

Liefs,
Eline

post a comment