Life

Groeien in de liefde

groeien in de liefde

Toen ik een paar jaar geleden mijn eerste vriendje kreeg had ik nog geen idee wat liefde was. Je hebt een ideaal beeld in je hoofd uit al die films en series die je als kind voorgeschoteld krijgt. Dat was liefde voor mij, een soort prins op het witte paard wat meteen liefde op het eerste gezicht was. Maar dan kom je in de realiteit en leer je dat die niet bestaat en dat liefde altijd hard werken is. Gelukkig heb ik wel gemerkt dat ik enorm gegroeid ben in de liefde, want liefde is een van de mooiste dingen die er is. 

Bij mijn eerste vriendje weet ik nog heel goed dat ik enorm veel bevestiging nodig had. Ik wilde dat hij iedere dag zei dat hij van me hield, want zo moeilijk is dat toch niet! Andere vriendinnen zaten uren klef aan de telefoon met hun vriendje, waarom had ik dat niet? Oftewel ik was jaloers. Jaloers op hun aandacht en complimentjes. Later besefte ik me pas dat dit helemaal niet alles is in een relatie. Als je elkaar accepteert zoals je bent, heb je die bevestiging helemaal niet continu nodig.

Ook was ik altijd een gever in een relatie. Ik sloot allerlei compromissen waardoor ik ze dik over mijn grenzen liet gaan. Ja hoor ik verzet mijn sportles wel, nee ik kom wel naar jou, dan maar wat later of op een andere dag en ga zo maar door. Ik durfde geen nee te zeggen en daardoor bleef ik maar geven en geven, terwijl ik er lang niet altijd genoeg voor terug kreeg. Ik paste mezelf aan en verloor mijn eigen waarden uit het oog. De dingen die ik ooit zo belangrijk vond in een relatie, waren opeens niet meer zo belangrijk. Liefde maakt blind, zullen we maar zeggen.

Toen mijn hart werd gebroken toen ik net op mezelf ging wonen, had ik het zwaar. Ik voelde me in de steek gelaten, eenzaam en vooral heel verdrietig. Ik had het druk met mijn minor en maakte lange dagen. Daar kwam het hele proces van op mezelf wonen nog bij en toen raakte ik de draad met mezelf helemaal kwijt. Maar wat ik toen wel geleerd heb is dat ik eerst mijn eigen fundament moet leggen. De basis moet goed zijn, voordat je daar met iemand anders op verder kan bouwen. Ik leerde langzaam voor mezelf te zorgen, wat mijn passies zijn en vooral mijn eigen grenzen leren aangeven.

Zei iemand iets op een date waar ik geen zin in had, dikke doei. Alleen maar film kijken op de bank, doe mij maar een date in de sportschool. Door mijn hele date avontuur leerde ik wat ik wel of niet fijn vond in een relatie. Vaak gingen mensen nog over mijn grenzen heen, maar ik werd me er wel steeds meer bewust van. Ook was ik in therapie, waar ik mijn patronen onder de loep nam. Geven, geven, geven.

Het was een heel proces. Je moet leren wat je waard bent om te weten wat je mag ontvangen in de liefde. Ik ben nu niet meer bij iemand, omdat ik niet goed alleen kon zijn. Ik ben nu juist graag alleen. Ik hoef niet continu meer iemand te appen over wat ik aan het doen ben, met wie en wat ik daarna ga doen. Juist nu heb ik de ruimte om lekker mijn eigen ding te doen en hij zijn ding. En oh wat is dat heerlijk! Niemand die boos wordt als ik tien minuten later pas reageer. Gewoon oprechte interesse aan het einde van de dag. Dan heb je ook echt wat te vertellen!

Misschien wel het belangrijkste punt is dat ik meer van mezelf ben gaan houden. Ik zit goed in mijn vel, ben vrolijk en heb zin om dingen te ondernemen. De bevestiging hoef ik niet meer bij anderen te zoeken en ze nemen me naar zoals ik ben. En wat is dat heerlijk! Ik hoef niet de hele avond op stap met drankspelletjes, want dat past gewoon niet bij mij. Ik wil ook geen vriend die dat van me verwacht. Die compromissen ga ik niet meer sluiten. Ik blijf dicht bij mezelf en juist daardoor vind je de mensen die je accepteren zoals je bent. Dit is natuurlijk zowel in relaties als in vriendschappen.

Groeien in de liefde blijven we altijd doen. Het is net een dans die vol in beweging is. We geven onze grenzen aan, gaan er wat overheen en we ontdekken weer nieuwe grenzen. Maar misschien vervagen er ook wel grenzen. Liefde is iets wat we moeten koesteren, want als we leven vanuit liefde wordt alles een stuk mooier.

Liefs,
Eline

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Lizzy
  november 26, 2018 at 10:03 am

  Ik herken zoveel in verhaal van je eerste vriendje. Ik was ook altijd aan het geven en had een continue bevestiging nodig van hem. Het klinkt heel cliche, maar zodra ik echt content was om alleen te zijn en voor mezelf kon opkomen (en ook helemaal niet op zoek was naar een relatie), kwam ik mijn huidige vriendje tegen waar ik het al 2 jaar super leuk mee heb.

 • Reply
  Reggy
  december 1, 2018 at 11:45 am

  Mooi geschteven Eline!!😙

Leave a Reply