Mind

Gevoelens durven toelaten

Kwetsbaar zijn. Je gevoelens toelaten. Misschien wel mijn grootste struikelblok. Het liefst ren ik kei hard de andere kant op als er ook maar iets van spanning omhoog komt. Doei, ik ga gewoon door als een kop zonder kop, dan hoef ik niets te voelen. Ik leerde afgelopen week wel dat het niet zo werkt, maar hoe dan wel?

Waar ben je voor op de vlucht?

Dat was de eerste vraag die mijn psycholoog aan me stelde. Meteen een hele moeilijke, want tja. Wat is het dan precies? Voor mij was het vooral dat ik altijd maar gewoon doorging. Gewoon omdat dat moest. Ik wilde geen ‘zwakte’ tonen, dus schakelde ik mijn gevoelens uit en liet ik mijn emmertje steeds voller lopen. Een moment om dat emmertje te legen was er niet, want ik was mezelf continu aan het afleiden.  Nog even sporten, naar vriendinnen of Netflix kijken. Ik had geen echte momenten voor mezelf waarin ik echt helemaal niets deed.

Dat is dan ook meteen de eerste belangrijke stap. Neem tijd voor jezelf, waarin je niks anders doet dan naar jezelf luisteren. Dit doe je misschien wel met mediteren, maar vaak ben ik dan toch bezig met oké ik mag niks denken. Nu mag je juist gaan voelen. Ga op bed liggen en laat het maar op je afkomen. Hoe voel ik me? Voel ik me al de hele dag zo? Is er iets gebeurd waardoor ik me zo voel? En vooral voel het gewoon. Hang er geen oordeel aan, maar laat het gewoon zijn zoals het is. Ja dat is soms heel rot, omdat je misschien merkt dat je je helemaal niet goed voelt. Dat er overal spanning in je lijf is. Dit is wel de eerste stap om weer dichter tot jezelf te komen. Je voelt het weer, in plaats van het diep weg te stoppen.

Leer het herkennen

Nu je langzaam jezelf leert kennen, kun je dit gevoel ook leren kennen. Dit is een moeilijk proces, maar inmiddels ken ik een aantal signalen van mezelf als ik te veel over mijn grenzen aan het gaan ben. Zo krijg ik last van uitstelgedrag. Ik maak wel lijstjes, maar er komt niets van. Ik kan me niet goed concentreren en ben continu afgeleid. Als ik wakker wordt en mijn dekbed ligt heel erg verdraaid. Ook al heb ik misschien zelf wel lekker geslapen, het betekent wel dat ik heel onrustig heb geslapen.

Ik ben me nu ook meer bewust van het moment dat ik echt te veel aan het doen ben. De welbekende eetbuien of het te veel stiekem snoepen komen dan naar voren. Nog even een extra boterham of juist die zak chips en reep chocola. Het is dan nooit genoeg. Ook krijg ik last van nachtmerries en voel ik me vooral heel futloos en angstig. Op dit soort momenten moet ik bij mezelf echt op de rem trappen.

Sinds kort ben ik me bewust geworden van deze signalen van mijn lichaam. Ieder lichaam is anders, dus probeer de signalen van jouw lichaam te herkennen. Misschien is dit wel dat je je bed niet uit kunt komen, je eetlust verdwijnt of moodswings hebt. Vind je het nou lastig om dit te bepalen? Bedenk dan hoe jij je voelt als je goed in je vel zit. Zodra dit minder wordt, kun je jezelf gaan afvragen of je niet eventjes wat rust moet nemen.

Ben lief voor jezelf

Uiteindelijk komt het uit bij liefde voor jezelf. Koester de gevoelens die je hebt of ze nu negatief of positief zijn. Ze maken jou uniek. Ze geven je inzicht in jouw energielevel, jouw passies en jouw levensweg. Als je handelt vanuit liefde voor jezelf durf vanzelf je gevoelens meer toe te laten. Dus wees niet te streng voor jezelf als je weer met een huilbui op de bank zit en het allemaal even niet meer ziet zitten. Dit soort momenten zijn vaak juist heel verhelderend. Ga gewoon even lekker naar buiten en bouw een ontspanmomentje voor jezelf in. Doe dit iedere dag en je lichaam zal je zo veel wijsheden leren zodra jij de signalen herkent. Hoe fijn is het als je precies weet waar je behoefte aan hebt! Het kost tijd, maar de reis is het helemaal waard.

Ik ben weer helemaal opgeknapt en stapje bij stapje leer ik mezelf nog beter kennen. Zo liet ik de boosheid om een situatie toe, voelde ik het en kon ik het daarna weer loslaten. Nu zit ik weer goed in mijn energie ben ik gemotiveerd om aan de slag te gaan vanuit liefde voor mezelf, want dat is het aller belangrijkst!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Judith
  november 7, 2018 at 12:51 pm

  Heel mooi geschreven en knap dat je zo open durft te zijn! <3

 • Reply
  Reggy
  december 1, 2018 at 12:07 pm

  😘

Leave a Reply