Top

In het eerste deel van crossen door de bossen beschreef ik mijn eerste ervaringen op mijn mountainbike gedurende de mountainbikecursus van Dutch Outdoors. Vandaag is het tijd voor deel 2!

Mochten jullie alles willen lezen over Dutch Outdoors en powervrouw Janine, lees dan even deel 1 van crossen door de bossen. Zo kun je lezen hoe de eerste keer op mijn mountainbike me afging.

Scheuren door de bochten

De derde les stond helemaal in het teken van bochten maken. Hoe ga je nu veilig de bocht door, zeker als je eenmaal wat harder durft te gaan. Nog een beetje onzeker stapte ik op mijn fiets. Het was pittig koud (ik had zelfs aluminiumfolie om mijn voeten gewikkeld) en op sommige delen van de track lag zelfs ijs. Gelukkig is er altijd een plan B. We fietsten naar een oefenveldje, waar we met een soort roulatiesysteem verschillende opdrachten zouden gaan uitvoeren. Werken aan onze vaardigheden, afgewisseld met een stukje fietsen op het kinderparcours.

We werden meteen flink aan de bak gezet, alles om maar in beweging te blijven. Balanceren op je fiets zonder af te stappen, dat klinkt makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Probeer je fiets maar eens vijf seconden stil te houden… lastig! De opdracht daarna leek ook simpel terwijl Manon het voordeed, gewoon je fiets wegduwen. Ehh, niet dus. Het duurde een tijdje voordat ik de feeling een beetje door begon te krijgen. Gelukkig hielpen de pionnen in de volgende oefening om iets meer houvast te geven. Het kwartje begon langzaam te vallen. Oefenen, oefenen, oefenen dus. Gelukkig fiets je samen met een gezellig fietsmaatje waardoor je niet de enige bent die het eventjes niet meer snapt. Samen sta je sterker.

De route op

Na ons oefenrondje op het veld en de vorige trainingen in mijn achterhoofd, voelde ik me al een stuk zelfverzekerder terwijl ik naar het startpunt van de route trapte. Aanvalspositie, door de bocht kijken,, hakken naar beneden… van alles spookt er door je hoofd. Uiteindelijk laat je dat allemaal los en begin je gewoon heerlijk te trappen. Je geeft je over aan jezelf en de route. Bijna lag ik op de grond toen ik bleef hangen achter een boomwortel, maar ik liet me niet zomaar uit het veld slaan. Hop, weer verder trappen. Mijn vertrouwen begon te groeien en met een enorm trots gevoel fietste ik de parkeerplaats weer op, dat hebben we toch mooi weer meegepakt!

In drie weken leer je ontzettend veel. Van je basishouding op de fiets, naar schakelen tot over een boomstammetje komen. Natuurlijk lukt lang niet alles en soms vergeet je dingen weer. Maar door iedere les op een los aspect te focussen lukt het toch om jezelf vooruit te zien gaan. Je krijgt alle tools mee om na de mountainbike training zelf de trail op te gaan. En zo voelt het dan ook. Ik vind het nog spannend om op de fiets te stappen, maar als ik eenmaal bezig ben valt er wel een rust over me heen. Ik vertrouw steeds meer in mezelf, dat alleen al is mijn grootste overwinning.

Helaas kan ik door de sneeuw, de vernieuwde data en mijn bushcraftweekend niet aanwezig zijn bij de laatste les, maar niet getreurd. Ik weet zeker dat ik nog vaker bij Dutch Outdoors te vinden zal zijn. En natuurlijk ook op mijn mountainbike want de smaak, die heb ik flink te pakken.

Wil jij nou ook leren mountainbiken in een inspirerende groep vrouwen? Kijk dan eens op de website van Dutch Outdoors, of doe mee met een van de andere inspirerende en motiverende activiteiten. Ik heb nog moeite met kiezen wat mijn volgende avontuur gaat worden.

Liefs,
Eline

post a comment