Food Health

Challenge: een maand vegan

Inmiddels ben ik al weer twee jaar vegetariër en dat bevalt me heel erg goed. Ik heb een routine gevonden dat voor mij werkt, waardoor ik lekker blijf variëren en ontdekken. Toch vraag ik mezelf wel eens af of ik nog een stapje verder zou kunnen, een vegan challenge. 

Waarom deze challenge?

Sinds ik stage ben gaan lopen op mijn nieuwe school, ben ik steeds meer geprikkeld en geïnspireerd om veganistisch te gaan eten. Ten eerste is 25% van de kinderen/leraren veganistisch, waardoor mijn omgeving het me eigenlijk heel gemakkelijk maakt. Daarnaast had een van mijn collega’s een heel inspirerend verhaal over haar zoontje. Hij had diabetes type 1, maar sinds dat ze veganistisch eten is zijn gezondheid enorm opgeknapt. Ook ben ik me steeds meer aan het verdiepen in plantaardig eten en denk ik wel dat we daar in de toekomst veel meer naar toe zouden moeten gaan. Ik wil niet zomaar alles overnemen uit de Netfilx documentaires, maar ik denk wel dat er meer waarheid in zit dan dat we allemaal denken.

Ik ben vooral ontzettend benieuwd hoe ik het ga ervaren. Ga ik het enorm missen of ga ik me er juist veel beter door voelen. Waar ik misschien nog wel nieuwsgieriger naar ben is hoe mijn lichaam erop gaat reageren. Ik hoop dat ik er juist veel nieuwe energie door ga krijgen en vooral nog meer bewust wordt van wat ik allemaal in mijn lichaam stop. Ook vind ik het ontzettend leuk om vegan boodschappen te gaan doen. Stiekem zijn heel veel producten vegan, dus ik ben echt niet bang dat dit een grote uitdaging gaat worden. Ik weet al dat de ah basic croissantjes heel lekker zijn en natuurlijk zijn er nog oreo’s als mijn cravings uit de hand gaan lopen.

Een maand vegan dus

Het is misschien niet de makkelijkste maand, zeker rondom de feestdagen maar juist dat zie ik als een grote uitdaging. Er zijn genoeg vegan pepernoten te vinden en mijn challenge loopt net iets af voor de kerst. Een vaste einddatum ga ik mezelf niet opleggen. Het belangrijkste is dat ik goed naar mijn lichaam luister. Ik begin nu en eindig ongeveer halverwege december. Ik pak Sinterklaas mee en een mini vakantie naar Kopenhagen. Ik weet nog niet of ik me er dan helemaal aan kan houden, maar ik ga zelf zo veel mogelijk veganistisch proberen te eten. Bij hele spontane gebeurtenissen wil ik ook niet te moeilijk gaan doen dat ik iets niet mag eten. Het is een groot leerproces, zowel voor mezelf als voor mijn omgeving en ik vind het vooral super leuk om nieuwe dingen uit te gaan proberen.

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Natuurlijk heb ik nu hele leuke collega’s om receptjes mee uit te wisselen en ook heb ik een aantal hele leuke vegan friends op Instagram. Daar staat natuurlijk nog veel meer inspiratie en ik ben dol op food video’s op YouTube! De what I eat in a day en boodschappen shoplogs zijn al veel bekeken, maar ik heb natuurlijk ook nog allerlei lekkere recepten in een map zitten. Ook speur ik alle blogs af op internet, waar je volgens mij alles wel kunt vinden.

Misschien verklaar je me wel voor gek, maar ik denk wel dat het echt goed is voor je om meer plantaardig te eten. Ik embrace mijn innerlijke hippie en heb de hummus al ingeslagen! Natuurlijk zal ik mijn ervaringen met jullie delen en als jullie dat leuk vinden ook wel de lekkere receptjes. Wish me luck!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Anouk
  november 14, 2018 at 8:30 am

  Altijd spannend iets nieuws proberen! Ik probeer zelf de laatste tijd om niet meer 7x per week vlees te eten, en nu eten we nog ongeveer 3x per week vlees. De feestdagen vind ik altijd lastig, want ik wil ook niet mijn familie opdwingen vleesloze gerechten te maken speciaal voor mij. Benieuwd hoe jou dat straks vergaat (sinterklaas dan)

  • Reply
   dosisgeluk
   november 14, 2018 at 11:52 am

   Ja ik ben ook benieuwd! Gelukkig zijn er een aantal merken die gewoon vegan pepernoten hebben en chocoladeletters😊

 • Reply
  Lizzy
  november 14, 2018 at 3:30 pm

  Wat leuk dat je een vegan challenge gaat doen! Toen ik 5 jaar geleden vegan werd, is mijn gezondheid ook ontzettend opgeknapt. Tegenwoordig is er zoveel aanbod in vegan snacks (iig hier in Engeland) dat het een stuk moeilijker is om gezond te eten, haha. Een tip voor Kopenhagen. Het cafe SimpleRAW heeft ontzettend lekker (niet rauw) vegan eten 😊

 • Reply
  Citlali
  november 14, 2018 at 5:00 pm

  Wat leuk! Als ik inspiratieloos ben om te koken google ik altijd op easy vegan recipes en altijd weer zijn er zulke lekkere recepten. Ook heb ik een eigen lijstje met opgeslagen recepten die ik graag wil uitproberen. Het is soms even wennen, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken. Zoals je ook zei, wees niet te streng op jezelf, dat is denk ik wel heel belangrijk!

Leave a Reply