Top

Het voorjaar is volop begonnen, dus wordt het tijd voor je eigen moestuin. Of je nu een balkon hebt of een grote tuin, iedereen met of zonder groene vingers, kan een moestuin beginnen. In deze blogpost deel ik je mijn tips als beginnende plantenmama!

Hoeveel ruimte heb je?

Laten we beginnen met de eerste vraag: “Hoeveel ruimte heb je?” Zelf heb ik een klein balkonnetje en wat ruimte om bakken aan de reling te hangen buiten het raam. Het is niet veel, maar het is een begin. Het belangrijkste is dat er zonlicht bij komt. Zo heb ik ook nog een plek op het balkon waar een mooie moestuinbak zou kunnen staan, alleen is die volledig in de schaduw gehuld. Kijk dus ook even naar welke ruimte je hebt. Wees creatief! Als je geen grote oppervlakte hebt, kun je misschien wel de hoogte in…

Wat wil je kweken?

Dan komt natuurlijk de volgende vraag: “Wat wil je kweken?” Houd je het simpel met enkele groentes? Of wil je het groots aanpakken? Dit is natuurlijk ook in afweging met de hoeveelheid ruimte die je hebt. Hier wat tips:

 • Kruiden: verschillende keukenkruiden kun je heel gemakkelijk buiten planten. Stek eventuele supermarkt plantjes door ze in een bakje water te zetten en daarna te verpotten of koop wat zaadjes zodat je het hele proces meemaakt! Deze hebben alleen maar wat zonlicht nodig, je kunt ze zelfs binnen voor het raam groeien.
 • Aardbeien: ook deze kun je gewoon kopen bij de Intratuin. Laat ze onder jouw aandacht tot bloei komen door ze in de zon te zetten en extra water te geven. Simpel, maar wel heel erg schattig.
 • Rucola: verse rucola op je brood of door je salade is natuurlijk super leuk en ze groeien ook nog eens heel hard. Na een maandje kun je rucola al oogsten. Als je ze bij het groeipunt afsnijd, groeien ze daarna gewoon weer door. Zo heb je nog langer plezier.
 • Courgette: als je iets meer ruimte hebt in je tuin is een courgette een goed idee. Een plant kan veel verschillende courgettes geven en je kan ze vrij snel oogsten. Jonge courgettes hebben meer smaak dan de enorme knoesten die je tegenkomt als je er eentje vergeten bent te oogsten.
 • Lenteui: heb je wel eens gezien wat er gebeurd als je de onderkant van de lenteui weer in een bakje water zet? Ze groeien dan vanzelf weer aan!

Veel inspiratie dus! Zelf heb ik sla, spinazie en rucola gezaaid en daar komt later nog radijs bij. Ook hebben we twee kleine aardbeienplantjes gekocht en een chilipeper plant. Dat ziet er gewoon heel leuk uit, nu zijn ze echter nog helemaal groen. Hopelijk worden ze nog rood!

Wat heb je nodig?

Dan is het moment echt daar, je gaat aan de slag met je eigen moestuin. Wat heb je nodig?

 • Kweekbak: een kweekbak is een plastic bak waarin je losse grond kunt doen of kleine kweek bakjes waarin je de zaadjes zaait. Doordat de deksel erop zit wordt het lekker vochtig en groeien ze snel. Met een kweekbak loop je wat minder risico en kun je ze bijna letterlijk zien groeien.
 • Potgrond: uiteraard heb je potgrond nodig voor je kweekbak of bakken waar je in wilt zaaien. Je hebt speciale moestuingrond om aan te schaffen. Kijk vooral wat voor jou werkt.
 • Bakken: groente en fruit heeft ruimte nodig om te groeien. Koop daarom wat grotere bakken zodat ze voldoende ruimte hebben. Wij hebben wat langere bakken gekocht om aan ons balkon te hangen voor de sla en verschillende potten voor de aardbeien. Je kunt het natuurlijk ook gewoon in de grond zaaien als je een fijne tuin hebt.
 • Schepje: om alles te verpotten heb je een schepje nodig. Zo hoef je niet alles uit te graven. Eventueel kun je er handschoenen bijkopen, maar zelf vind ik het heerlijk om met mijn handen in de aarde bezig te zijn. Met een grotere moestuin raad ik het wel aan!
 • Koffiedrab: gooi je koffieprut niet altijd weg, je kunt het ook prima aan de planten geven. Het trekt wormen aan in je tuin, dus goed voor de composthoop. Tomaten, wortelen en aardbeien vinden koffieprut erg lekker.

Aan de slag!

Nu komt het leukste deel, lekker wroeten en zaaien. Maak de aarde eerst een beetje nat en stop dan de zaadjes in de aarde. Bedek ze weer met een laagje zand en spray dit met een plantenspuit. Als je een gieter gebruikt, spoel je de zaadjes weer weg. Zet je kweekbak/plantenbakken op een zonnige plek en houd ze een beetje vochtig. Planten geef je het liefst in de ochtend water, zodat het water niet meteen verdampt en de plant nog kan drogen.

Experimenteer zelf met verschillende zaden, stekjes en andere groentes die je kunt herkweken. Moestuinen is vallen en opstaan en je leert continu. Als je in verschillende fases zaait, zorg je er voor dat je niet meteen alles in een keer hoeft te oogsten. Toch leer je het meeste als je bezig blijft. Heb je straks je halve moestuin vol met courgetteplanten omdat ze toch wel iets te groot werden… tja dan wordt het heel veel courgettesoep en weet je dat je volgend jaar iets minder wilt planten. Lukken je aardbeienplantjes niet helemaal? Misschien toch niet genoeg zon. Groeien je slaplanten als kool? Dan heb je de juiste spot gevonden voor volgend jaar! Het weer is van zo’n grote invloed, je kunt er maar het beste gewoon van genieten.

Wachten, wachten en nog eens wachten…

Zodra je alles in de grond hebt zitten, hebt besproeid met water, dan is het enige wat je nog kan doen: wachten. En je zal heel wat geduld moeten hebben. In je kweekbak zie je vaak na een paar dagen al de eerste sprietjes door de aarde heen komen. Je kan niet trotser zijn als plantenmama! De bakjes op je balkon duren misschien iets langer. Geduld is een schone zaak, maar wacht maar tot je die verse groentes proeft. Zet af en toe de schuifjes open van je kweekbak zodat het een beetje kan luchten. Verse zuurstof doet iedereen goed.

Zodra je groentes groot genoeg zijn om te verpotten stop je ze in een eigen bak en is het tijd om ze volop te laten groeien. Nu kun je langzaam gaan onderscheiden wat voor plant het gaat worden en zal je harde werk gewaardeerd worden. Het is zo leuk om ze groot te zien worden en iedere keer leer je weer iets nieuws.

Geniet van het proces en je geduld zal uiteindelijk beloond worden. Niet alleen in een prachtige courgette of tomaat. Ook in een heerlijke maaltijd op je bord. Zodra je proeft hoeveel lekkerder je eigen geteelde groentes zijn, wil je niet meer terug! Je gaat veel meer waarderen wat je hebt en het is natuurlijk super leuk dat je echt lokaal en in het seizoen gaat koken. Oke wat kan ik oogsten en wat kan ik daarmee maken! Ik ben heel benieuwd of jullie ook een beetje groene vingers hebben, ik kan in ieder geval niet wachten tot ik mijn eigen sla kan gaan eten uit eigen moestuin!

Liefs,
Eline

Comments:

 • Dio

  april 30, 2020

  Superleuk! Ik ben dit jaar all the way gegaan met mijn eigen moestuin. Ik vind het zo tof als ik mijn eigen groenten, kruiden of fruit gekweekt heb! 😀

  reply...
 • april 30, 2020

  Leuk artikel! Voor courgette heb je toch wel veel plaats nodig, ik heb dat ooit nog gezet en ben ervan geschrokken wat een reusachtige plant dat was. En inderdaad, best geen vergeten want die gedrochten zijn niet te eten 😀

  reply...
 • mei 4, 2020

  Super leuk! Zou dit zo graag willen, maar ik stel het nog even uit tot ik een buitenruimte heb 🙂 Ik heb me toen kostelijk geamuseerd met de kruiden ‘sjeffies’ van de Plus, maar het nam mijn complete vensterbank over, haha.

  reply...

post a comment