Life

Angst in de sportschool

Volgens mij kent iedereen de angst om voor het eerst naar een sportschool te gaan. Je moet toch over een drempel heen, waardoor je misschien helemaal niet gaat. Toch is die angst helemaal niet nodig, maar blijft hij toch altijd op de loer liggen. 

Angst om een beginner te zijn

We vinden het allemaal eng om aan iets nieuws te beginnen. Zeker als we de omgeving niet kennen. Dan heb in de sportschool ook nog allemaal moeilijke apparaten en wat voor gewicht pak je dan? Je wilt ook niet maar met één kilo komen aanzetten terwijl de rest vijf kilo pakt. Allemaal angsten die door je hoofd kunnen spoken, maar toch is iedereen ergens begonnen. De eerste paar keer dat ik naar de sportschool ging, heb ik vooral gekeken naar anderen. Wat zijn zij aan het doen? Ik zocht filmpjes op en ging deze ’s ochtends vroeg uitproberen. Dan was het nog rustig en had ik zo min mogelijk kans dat ik werd uitgelachen. Inmiddels weet ik wel beter, want iedereen is gewoon met zichzelf bezig.

Je mag ergens een beginner in zijn. Kracht opbouwen duurt nu eenmaal even. Jij hebt tenminste wel geluk dat je nog de newbie gains hebt. Je zal snel vooruit gaan en resultaat boeken. Veel sneller dan iemand die al langer bezig is! We vinden het allemaal eng, maar neem gewoon de tijd om te beginnen. Maak de oefeningen eigen en luister vooral goed naar jouw lichaam, want die is uniek.

Iets nieuws proberen

Deze angst was bij mij aanwezig vorige week. Ik besloot om te gaan sporten bij een nieuwe sportschool, waar ik crossfit ging volgen. Ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten, maar na een maand niet fanatiek te hebben gesport vond ik het toch wel rete spannend. Ook nu was ik weer streng, want ik wilde net zo fanatiek meedoen als de anderen. Ik liet mezelf geen beginner zijn. Halverwege de les herinnerde ik mezelf er weer even aan. Eline doe rustig aan, maak de les af en ga in je eigen tempo. Toen ik dit besefte had ik er veel meer plezier in! Het was zwaar, ik heb afgezien maar het was het wel helemaal waard.

Ook toen ik naar een feestje ging van mijn dansschool. Ik ben maar een beginner en de eerste man zei meteen dat ik maar meer moest gaan oefenen. Het liefst ging ik gewoon naar huis, ik hoorde hier niet. Later kwam ik iemand uit mijn les tegen waar ik op mijn eigen niveau kon dansen. Wat heb ik gelachen! Ik werd de hele zaal rondgeleid en heb met allerlei verschillende mensen gedanst. Ik moest alleen maar mijn angst en onzekerheid aan de kant schuiven.

Angst om weer te beginnen

Dan is deze angst ook nog wel eens aanwezig. Na mijn marathon heb ik een lies blessure opgelopen. Inmiddels is hij zo goed als weg, maar iedere keer dat ik ging wandelen was ik weer bang dat het pijn zou doen. Inmiddels heb ik al meer dan een maand niet meer hardgelopen. Ik neem mezelf steeds weer voor om weer te beginnen, maar dan is er toch altijd wel weer een excuus om niet te gaan.

Of dat ik er even uit ben geweest in de sportschool en nu weer ga beginnen. Zou ik het gewicht nog wel halen? Weten ze bij de kassa dat ik al een maand niet ben geweest? Wat zal de docent er wel niet van vinden? Allemaal dikke onzin natuurlijk, maar op dat soort momenten spookt dit dan weer door mijn hoofd, haha.

Waarom ben je begonnen?

Dit is het meest belangrijke wat ik altijd weer in mijn hoofd houd als ik die angst voel. Ik ben begonnen met sporten omdat ik me mega badass voel als ik klaar ben. Ik zit lekkerder in mijn vel en kan mijn stress kwijt. Daarnaast vind ik het ook gewoon heel leuk als ik eenmaal bezig ben. Mezelf uitdagen en pushen. Steeds weer een beetje verder, sterker of losser. Die resultaten zijn verslavend, want er is altijd wel iets wat je kunt verbeteren. Ik ontdek steeds beter wat ik leuk vind om te doen en mijn algemene conditie verbetert enorm. Traplopen is geen probleem meer net als lange wandelingen of een kast sjouwen bij de Ikea. Ik word nog eens een hele sterke independent woman!

Mijn laatste tip is vooral de angst voelen en dan de moed en kracht verzamelen om het toch te doen. Denk aan het trotse gevoel als je klaar bent!

Liefs,
Eline

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Citlali
  november 28, 2018 at 9:13 pm

  Ik ken het heel goed. Het koste me zeker wat angst om te beginnen. Nu sport ik met plezier mee met bepaalde lessen. En als ik dan krachttraining wil doen, dan vraag ik toch echt of iemand met me mee kan. Ik vind het namelijk helemaal niet leuk om zoiets in mn eentje te doen, weet ook echt niet wat ik moet doen en vind het ook eng. Maar heb toch over mijn angst heen gezet, doe af en toe krachttraining in een les, waar dus ook uitleg bij gegeven word. Dus win-win en hopelijk bouw ik zo genoeg kracht op om ooit alleen in de sportschool te weten wat ik moet doen 🙂

  • Reply
   dosisgeluk
   december 1, 2018 at 11:39 am

   Wat dapper om toch te beginnen! Samen sporten is ook gewoon heel gezellig, zonder dat je het in de gaten hebt groei je en durf je uiteindelijk ook alleen 🙂

Leave a Reply